Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kungsörnen drabbad av miljögifter

Publicerat lördag 27 september 2003 kl 11.42
Kungsörnen i hela Sverige är påverkad av miljögifter som finns i de moderna flamskyddsmedlen som används vid tillverkning av olika elektroniska apparater.
Det är första gången som en analys har gjorts av kungsörnsägg och forskarna fann även PCB och DDT dock i mindre mängder. Miljögifterna som finns i flamskyddsmedlen påverkar hormon- och nervystem och kan minska förmågan till fortplantning. Det är Kungsörnsägg från Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Härjedalen, Dalarna och Skåne som har analyserats. Flamskyddsmedel används i olika plastprodukter inom elektronik som datorer och mobiltelefoner men också i kylskåp. Medlet tillsätts för att inte produkterna ska ta eld så lätt. -Nu har EU stoppat användningen av gifterna. Men det tar lång tid att analysera hur olika gifter påverkar och ett stopp kan komma för sent, konstaterar forskaren Peter Lindberg vid Naturskyddsföreningen. -I analysen av kungsörnsäggen hittades även DDT och PCB, men i små mängder, säger Peter Lindberg.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.