Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Många björnar skjuts i akuta situationer

Publicerat måndag 20 juli 2009 kl 07.42
Naturvårdsdirektör Ronny Edin, Länsstyrelsen Norrbotten

Skyddsjakten på björn är nästan lika omfattande, som antalet skjutna björnar under den ordinarie jakttiden. I fjol beviljades 17 tillstånd till skyddsjakt i länet och det kan jämföras med att 21 björnar fälldes i den ordinarie jakten. Och hittills i år har naturvårdsverket gett klartecken till skyddsjakt på 16 björnar.

Men för att få tillstånd till skyddsjakt måste det först ställas vissa villkor, säger naturvårdsdirektör Ronny Edin på Länsstyrelsen.

– Innan det beslutas om skyddsjakt ska det både finnas en skadebild av det angrepp, som rovdjuret har gjort och man ska också visa vilka förebyggande åtgärder, som man genomfört, säger han.

Jägarna har svårt att fylla hela den tilldelade kvoten under den ordinarie björnjakten på hösten, bland annat saknas tillräcklig utbildning. När det gäller skyddsjakten så bedrivs den av Länsstyrelsens naturbevakare och det sker i akuta situationer främst i fjällområdet, där de stora renhjordarna finns på våren samtidigt som björnarna går ur idet och är hungriga.

Myndigheterna är ganska generösa med tillstånd till skyddsjakt trots att björnarna i första hand ska skrämmas bort.

– Det förekommer att vi har lyckats avvärja en skyddsjakt och där djuren har flyttat sig så långt att de inte varit ett hot mot till exempel renhjorden, säger Ronny Edin.

Skyddsjakten ökar i Norrbotten och det beror på den allt större björnstammen.

Mellan 60 och 70 procent av ansökningarna beviljas och Ronny Edin tycker att skyddsjakten har en acceptabel omfattning idag.

– Den skyddsjakt, som sker i slutet av april och under maj månad är av den omfattning att den kan ligga på denna nivå, säger han.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".