Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Havsöringen i Bottenviken hotad

Publicerat söndag 28 september 2003 kl 08.19
Det kan bli nya begränsningar av fisket i Bottenviken i framtiden. Anledningen är det väldigt svaga beståndet av havsöring just i Bottenviken.
Fiskeriverket vet inte med säkerhet varför havsöringsbeståndet är så svagt i Bottenviken, men däremot att havsöringen borde få mer uppmärksamhet och kanske till och med ett bättre skydd genom till exempel regleringar. - Det kan vara för hårt fisketryck och det kan vara så att biotoperna i vattendragen inte är bra, men det är inte så enkelt att det är en enda faktor utan det är oftast flera samverkande faktorer bakom ett svagt fiskbestånd, säger Karl-Erik Nilsson, som är platschef för Fiskeriverket i Luleå. - Effekterna av en åtgärd som till exempel en begränsning av fisket visar sig först om flera år, säger Karl-Erik Nilsson. De tidigare regleringarna av laxfisket har lett till flera protestaktioner och Karl-Erik Nilsson på Fiskeriverket är medveten om att ytterligare regleringar av fisket kan leda till nya protester från bland annat kustfiskarna.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".