Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Älvsbyn

Utan musikskolan hotas gymnasieskolan

Publicerat tisdag 21 juli 2009 kl 10.58
1 av 2
Gunnar Ullberg undervisar bland annat i klarinettspel.
2 av 2
Sofia Wendt, Emmy Lindh och Agnes Lindh vill inte att musikskolan ska läggas ned.

Uppdaterad 16:25
Gymnasiet i Älvsbyn kan få stora problem om musiklärarna på musikskolan sägs upp. Enligt blåsinstrumentläraren Gunnas Ullberg kan hela det estetiska programmet kan vara hotat.

Kommunfullmäktige i Älvsbyn har beslutat att kommunens musikskola ska läggas ner. Lärarna, som även undervisar på gymnasiet, har inte fått veta vad som kommer att hända med deras tjänster.

-- Om vi blir uppsagda så försvinner vi förstås härifrån. Då blir det vakanser på de tjänsterna som måste nytillsättas och det blir lite problem eftersom det inte är så många timmar på gymnasiet. Det kanske är en halvtimme tvärflöjt och en halvtimme trummor, och det är svårt att rekrytera folk på så små tjänster, säger läraren Gunnar Ullberg.

Enligt honom ser det också mörkt ut för det estetiska programmet.

– Estetiska programmet som jag ser det måste läggas ner, säger han.

Gymnasiets rektor är Olof Johansson säger sig vara väl medveten om de problem som kan uppstå, men eftersom fullmäktigebeslutet kom i semestertider kan han inte börja titta på konsekvenserna förrän han själv kommer tillbaks efter sommarledigheten.

Att kommunen måste spara är något som musikläraren Gunnar Ullberg förstår, men han tycker att det är fel sätt att ta bort hela musikskolan.

– Vi skulle klara att upprätthålla vår verksamhet om vi tar bort en halv tjänst kanske. Men i och med att musikskolan är så liten tål den inte så mycket. Tar man bort en person så faller en hel instrumentgrupp, säger han.

Kommunalrådet Bill Nilsson (S) säger att alternativen som politikerna i Älvsbyn hade att ta ställning till inför nästa budgetår var nedläggning av musikskolan eller mer nedskärningar i till exempel den vanliga skolan eller äldreomsorgen. Nu hoppas han på ideellla krafter.

– Vi tror att det finns frivilliga aktörer som kan ta över en del av det. Vi har flyttat en del pengar till fritids- och kulturnämnden just för att kunna skapa en ideell kulturskola i samverkan med föreningsliv och till exempel studieförbund, säger han.

Om de problem som kan uppstå i skolans ordinarie musikundervisningen och på gymnasiets estetiska program säger han att det kommer att bli svårt att hitta ett sätt att lägga schemat som fungerar, men att det nog kommer att gå.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".