Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Det går trögt för SSAB

Publicerat måndag 27 juli 2009 kl 09.36
SSAB med masugnen i Luleå

Uppdaterad 13:50
Trots att det går trögt för SSAB kommer masugnen i Luleå att starta igen i slutet av nästa månad. Det framgår av företagets delårsrapport som presenterades idag. Där framkom också att koncernen gick med drygt en miljard kronor i förlust under andra kvartalet i år, jämfört med en vinst på drygt tre miljarder året innan.

Enligt nyhetsbyrån Reuters hade analytikerna räknat med en förlust för SSAB, om än 16 miljoner bättre än det faktiska resultatet. Även omsättningen har minskat. Den uppgick till knappt 6,6 miljarder kronor, jämfört med nästan 15 miljarder ett år tidigare.

I delårsrapporten skriver SSAB att det andra kvartalet har präglats av svag efterfrågan och fortsatt låga priser. Produktionen har legat klart under 50 procent av kapaciteten, men efter de förlänga sommarstoppen i bland annat Luleå så räknar företaget med att starta produktionen i den ena av masugnarna i Oxelösund och masugnen i Luleå mot slutet av nästa månad.

Samtidigt som SSAB drabbas av lägre pris på stålprodukterna så sänks priserna på de råvaror, som företaget köper in, till exempel kol. När det gäller järnmalmsprodukten pellets från LKAB är prisavtalet inte klart ännu för SSAB.s del, men uppgörelser på världsmarknaden visar på sänkningar.

Företaget framhåller också att världsmarknaden av stål präglas av stor osäkerhet och det är för tidigt att tala om en tydlig vändning, däremot en stabilisering. Enligt koncernchefen Olof Enligt Faxander är utvecklingen framöver svårbedömd. Han tror dock på en viss ökning av efterfrågan mot slutet av året.

SSAB räknar med att lagren hos kunderna börjar bli tomma mot slutet av året och då kan det bli en viss ökning av efterfrågan på stålprodukter.

Långsiktigt räknar företaget med en postitiv utveckling och kundernas intresse för att samarbeta med SSAB om att utveckla nya produkter har hittills i år varit större än nånsin.

Samtidigt kan man notera att SSAB i mitten av juni meddelade att man räknade med en förlust på drygt en miljard kronor för det första halvåret 2009.

Bolaget gör bedömningen att förlusten för det tredje kvartalet kommer att överstiga andra kvartalets förlust.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".