Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fritt fram för vattenskotrarna

Publicerat måndag 27 juli 2009 kl 14.19
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Uppdaterad 15:12
De två män, 46 och 35 år gamla, som stått åtalade för brott mot vattenskoterförordningen friades idag av Luleå tingsrätt. Åtalet ogillades i sin helhet och de nu friade männen får ersättning med drygt 100 000 respektive drygt 97 000 kronor.

Bakgrunden är att de för fem år sedan körde vattenskoter i områden runt Luleå, på platser där det inte är tillåtet. Men i augusti 2004, när männen körde vattenskoter på det otillåtna området, fanns inga föreskrifter från länsstyrelsen.

"Därför var det oklart om det aktuella området var undantaget från vattenskoteranvändning, skriver tingsrätten i sina domar."

Vattenskoterförordningen som infördes 2004 innebär att det endast är tillåtet att köra skotrarna i allmänna farleder och i områden som länsstyrelserna har pekat ut.

Många har varit intresserade av att få veta utfallet av domen eftersom det kan påverka hur andra domstolar i landet dömer i liknande fall.

Fallen i Luleå tingsrätt var tänkta att bli prejudicerande. Men domen är en besvikelse, tycker Hugo Tiberg, professor emeritus i sjörätt.

– Tingsrätten svarar inte på frågorna som vi trodde att vi skulle få svar på. Om vattenskoterförordningen är ogiltig eller inte. Domen har inte något värde alls som prejudikat. Det blir ingen skillnad, säger han.

Enligt Hugo Tiberg krävs att ett nytt fall tas upp för att vattenskoterförordningen ska kunna prövas.

– Jag tror att domstolen medvetet har undvikit frågan. De tycker inte om att behöva gå ut och underkänna en förordning som regeringen har utfärdat, säger han.

Vattenskoterförordningen prövades så sent som i juni i EU:s domstol. Domstolen godkände då de svenska reglerna och ansåg inte att de utgjorde ett handelshinder - men bara om ordentliga områden för vattenskoteråkning avsätts inom rimlig tid.

Ärendet togs upp på begäran av Luleå tingsrätt. Tingsrätten har låtit målet mot de två männen vila i väntan på besked från EU:s domstol.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".