Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

HD prövar miljödom mot LKAB

Publicerat torsdag 30 juli 2009 kl 07.08
Kiruna kyrka, med gruvan i bakgrunden. Foto: Magdalena Martinsson, SR Norrbotten.

Nu ska Högsta domstolen ta upp frågan om hur mycket marken i Kiruna stad får sjunka ihop och glida iväg. Detta efter att miljödomen, som tillät gruvbrytningen att orsaka betydligt kraftigare markpåverkan, överklagats. Det innebär att LKAB fortsätter att bryta mot det gällande deformationsvillkoret.

Det var i mars LKAB gick ut med att företaget bryter mot villkoret att marken i samhället får röra sig max en centimeter, marken hade sjunkit upp till 15 centimeter.

För några veckor sedan gav miljööverdomstolen tillstånd till att marken får glida mot gruvan och sjunka ihop betydligt mer än vad som hittills varit tillåtet. Men domen har alltså överklagats.

– Vi kan väl bara konstatera att läget är som det är. Vi kommer att fortsätta bedriva vår verksamhet och rapportera om hur deformationerna breder ut sig. Det är inte så mycket mer LKAB kan göra, säger miljöchefen Mikael Westerlund.

Det är Kirunabon Per Nilsson som kräver att Högsta domstolen stoppar domen.

– Om domen vinner laga kraft kommet det att tolkas som att LKAB har rätt att gå in och skada stora delar av Kiruna stad. Man kommer att använda den för att tillåta skadegörelse på Kiruna, säger Per Nilsson.

– För LKABs räkning kan jag säga att vi håller inte alls med om den tolkningen. Det är ju LKAB:s högsta ambition att det här ska ske på ett styrt och kontrollerat sätt så att vi inte orsakar skador som inte ersätts i sedvanlig ordning, säger Mikael Westerlund.

Per Nilsson anser att LKAB istället borde byta till en annan brytningsmetod som inte orsakar skador ovan jord.

Under den kommande veckan blir det föredragning i Högsta domstolen och det kan ta lång tid innan frågan avgörs.

– Det kan bli allt från ett snabbt beslut till en lång rättsprocess, säger föredragande domare Aneta Blåder vid Högsta domstolen.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".