Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lyckat för fisken med restaurering

Publicerat måndag 24 augusti 2009 kl 07.51
1 av 3
Stefan Stridsman.
2 av 3
En bit av Ängesån innan rastaurering. Foto: Stefan Stridsman, Fiskeriverket i Luleå.
3 av 3
Efter restaureringen är det betydligt fler stenar i Ängesån än innan. Foto: Stefan Stridsman, Fiskeriverket i Luleå.

Det har varit en lyckad miljöåtgärd att restaurera vattendrag och göra dem mer naturliga igen efter att de använts som flottningsleder. Till exempel har förekomsten av laxungar flerdubblats i vissa vattendrag.

Vid restaureringen lägger man tillbaka sten som har tagits bort under flottningen för att timret inte skulle fastna i forsarna. Då höjs vattennivån.

För fiskbestånden återskapas också en mer naturlig miljö med bland annat fler lekområden. Och det har gett resultat i flera av vattendragen.

– Det kan nog ligga på en tredjedel där vi har haft en väldigt bra utveckling, säger Stefan Stridsman som är fiskeribiolog på Fiskeriverket i Luleå.

Med det menar han allt i från en fördubbling till upp emot sex till sju gånger högre fisktätheter. Framför allt har laxen ökat snabbt. Till exempel i Ängesån och i delar av Piteåälven. Öringbestånden behöver längre tid för återhämtning, säger Stefan Stridsman.

Strax under tio restaureringsprojekt har genomförts i Norrbotten sedan mitten av 90-talet, och ungefär det dubbla om man räknar med Västerbotten. Sammanlagt har det kostat knappt 30 miljoner kronor för vardera län. Och det är en bra investering enligt Stefan Stridsman.

– Det här är en successiv utveckling av fiskbestånden, så att det är väl satsade pengar på att återställa de här områdena, säger han.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".