Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Vikarsälar ställer till det för fisket

Publicerat måndag 31 augusti 2009 kl 09.23
Konkurrens om maten när sälbeståndet ökar.

Sälbeståndet ökar och det innebär stora problem för det kustnära fisket. Den skyddsjakt som idag får bedrivas hjälper inte länets fiskare eftersom vikarsälen, som är vanligast förekommande här, inte får skjutas.

– Löjfiske och med garn så är det ju omöjligt. Det finns ingenting annat än att få ned antalet sälar, säger Mikael Lundbäck som är yrkesfiskare i Siknäs utanför Töre.

Idag finns det bara två fiskare kvar i Siknäs som fiskar med garn och det tror Mikael Lundbäck främst beror på att sälstammen ökar. Det är tillåtet med en begränsad jakt på gråsäl för att skydda fisket, men även vikarsälen innebär problem för många fiskare.

– Vikarsälen är det fler av och när det gäller garnfiske så går de och plockar och betar från garnen. De behöver inte alltid göra hål, men de går och plockar och det ser man ju då att det är halva fiskar och att delar av fisk sitter kvar på garnen. Vi klurar väl och försöker hitta på olika metoder för att klara oss undan de här konkurrenterna, men vissa dagar känns det tungt, säger Mikael Lundbäck.

Det har gjorts många försök att ta fram redskap som ska minska skadorna som orsakas av säl men trots det fortsätter problemen för yrkesfisket.

Sven-Gunnar Lunneryd arbetar på fiskeriverket med konflikten mellan fiske och marina däggdjur och han anser att en skyddsjakt på vikarsälen är nödvändig.

– För att ha kvar ett nätfiske, det är att vi försöker rikta en jakt och få bort sälarna som har lärt sig det här att ge sig på redskapen. Den enda långsiktiga det är antingen att sluta fiska eller också att bedriva jakt på djuren, säger han.

Elin Sundström, SR Norrbotten
elin.sundstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".