Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Frivilliga insatser är räddningen

Publicerat torsdag 3 september 2009 kl 05.38
Thailändska bärplockare i sporthallen i Överkalix. Foto: Reine Sundkvist/SR Norrbotten.

Sedan i fredags har ett 70-tal thailändska bärplockare slagit läger i Överkalix. De protesterar mot de dåliga arbetsförhållanden som gäller när det är dåligt med bär. Den hjälp de fått kommer i huvudsak från frivilliga. Kommunen har upplåtit sporthallen men i övrigt är hjälpen knapphändig.

Vore det inte för de frivilliga insatserna i Överkalix hade situationen för bärplockarna varit annorlunda. Men kommunledningen med kommunalrådet Leif Nilsson i spetsen tycker att de gjort mycket.

– Kommunen har tagit ett mycket stort ansvar i det här fallet, säger Nilsson.

Men den uppfattningen delas inte av alla som Sveriges Radio pratat med. I sporthallen får de thailändska bärplockarna sova och utanför kan de laga mat i ett tält som Civilförsvaret ordnat fram. Privatpersoner och affärer i Överkalix och thailändska ambassaden har sett till att de fått råvaror att laga mat av.

När de thailändska bärplockarna blev kvar i Luleå så satte kommunen igång sin krisgrupp och landshövding Per-Ola Eriksson gav kommunen sitt stöd med skrivelser till regeringen. Men för bärplockarna i Överkalix är det annorlunda. Någon hjälp från landshövdingen kommer inte så länge inte kommunen ber om det.

Hur det är med kommunens krisgrupp Posom råder det delade meningar om. Kommunalrådet säger att den är igång, men om man pratar med den som är sammankallande för gruppen Maria Mauddotter är svaret annorlunda.

– Jag har inte fått uppdrag av kommunledningen att organisera Posom-gruppen, säger Maria Mauddotter.

Hjälpen från kommunen verkar vara en bit bort. En person som Sveriges Radio Norrbotten varit i kontakt med säger att det kommit fram saker som personen i fråga inte trodde var sant när det gäller kommunens brist på engagemang. Det uppges också att flera ledande personer i kommunledningen sagt att de inte vill befatta sig med de thailändska bärplockarna.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".