Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora prisskillnader för sterilisering

Publicerat måndag 7 september 2009 kl 04.54
Elisabeth Holmgren, landstingsdirektör i Norrbotten.

I Norrbotten kostar en sterilisering 4 700 kronor. I grannlänet Västerbotten betalar man 7 000 kronor för ingreppet. Det är stora skillnader i avgifterna för steriliseringar i landet.

Landstingsdirektören i Norrbotten Elisabeth Holmgren:

– Normalt utför vi steriliseringar som har medicinska indikationer. Och i den mån de utförs på icke medicinsk grund, då är grundprincipen att man ska täcka de kostnader som ingreppet innebär, säger hon, med anledning av att avgifterna ligger på så olika nivåer.

– Det är uppenbart att vissa landsting har gjort prioriteringar och värderingar på olika sätt. Vissa har varit beredda att subventionera mer. Det är ju varje enskilt landsting som bestämmer över avgifterna, säger Elisabeth Holmgren.

Beslut om avgifterna för sterilisering tas av landstingsfullmäktige i varje län. För kvinnor i Norrbotten kan sterilisering ske mot vanlig patientavgift, då det föreligger medicinska skäl. Det innebär i princip att det dels ska vara svårt eller omöjligt för henne att hitta annat bra preventivmedel och att det ska vara vådligt för hennes hälsa med ännu en graviditet.

På många håll i Sverige tar man ut avgifter runt 300 kronor för sterilisering av män och kvinnor. Men det kan kosta upp till 10 000 kronor. I Jämtland har man helt frångått att göra steriliseringar som ska fungera som preventivmedelsmetod, där görs bara medicinskt motiverade ingrepp.
I övrigt hänvisar man till privatkliniker.

Det vanliga är att det är samma avgifter för män och kvinnor vid sterilisering.

Inger Marklund, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".