Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Elev knivskars på skolgården

Publicerat tisdag 8 september 2009 kl 14.57
1 av 3
Sjöparksskolan i Gällivare. Foto: Maritha Mossberg SR/Norrbotten
2 av 3
Kjell Wallgren är skolchef i Gällivare. Foto: Maritha Mossberg SR/Norrbotten
3 av 3
Rita Poromaa (S) är ordförande i socialnämnden i Gällivare. Foto: Maritha Mossberg SR/Norrbotten

En elev på Sjöparksskolan i Gällivare blev under måndagen knivskuren av en jämnårig. Händelsen inträffade under lektionstid bakom skolbyggnaden.

Den knivskadade eleven mottog ett sms under lektionen där han ombads komma ut. Där väntade den andra eleven som angrep och knivskar honom.

Alla skolans resurser kommer att jobba med händelsen.

- Vi säkrar det här med vuxenstöd nu framåt för att göra en regelrätt utredning, vad som har hänt och vad som är bakgrunden till det här, för det här måste få ett slut. Det är nolltolerans mot sådant här, vi kan aldrig acceptera våld i skolan på något sätt, säger Kjell Wallgren skolchef i Gällivare.

Den knivskadade högstadieeleven som fick skador i handen och armarna är tillbaka i skolan och har efter händelsen en vuxen person med sig under skoltid.

Knivvåldet har anmälts till polis och arbetsmiljöverket och från skolan kommer olika resursgrupper att arbeta med båda eleverna.

Det är olagligt att bära kniv på offentlig plats och det är förbjudet med vapen i skolan.

- Jag tror inte på visitation för det kommer vi aldrig att klara rent praktiskt. Det handlar om att man ska vara medveten om och känna till de här sakerna, jag tror man måste gå den vägen. Upplysa elever och föräldrar om att det faktiskt är förbjudet att ha med sig vapen till skolan, säger Kjell Wallgren.

Vilket ansvar har föräldrarna?

- Jag tycker föräldrarna har ett stort ansvar i det här, att man ser och att man är engagerad i barnens skolarbete så kommer det här automatiskt, säger Kjell Wallgren.

Problemen i skolorna är ett resultat av samhällets neddragningar under 90-talet. Det anser Rita Poromaa, socialdemokrat och ordförande i Gällivare socialnämnd. Hon efterlyser förebyggande insatser för barn och ungdomar.

- Om vi kan få ett långsiktigt förebyggande arbete då tror jag att man kan, i alla fall, hejda utvecklingen. För när de kommer till oss då har det gått så väldigt långt och då behövs det så otroligt mycket insatser, säger Rita Poromaa.

Maritha Mossberg SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".