Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler anmäler vården

Publicerat onsdag 9 september 2009 kl 06.54
Siv Söderberg är professor i omvårdnad vid Luleå tekniska universitet.

Antalet anmälningar om brister i vården har ökat markant. Dubbelt så många anmälningar har kommit in till patientnämnden under andra kvartalet i år, jämfört med samma period förra året.

Nämndens socialdemokratiska ordförande Margareta Pohjanen tror att det beror på den intensiva informationskampanj som genomförts under året.

- Dessutom märker jag att man från vårdens sida oftare än förr hänvisar patienter till Patientnämnden.

De anmälningar som ökar mest gäller "Bemötande och kommunikation"  och det framgår att kvinnor känner sig betydligt sämre bemötta än män.

- Det brukar se ut på det här sättet. Det kan bero på att kvinnor är mer anmälningsbenägna, men det kan också bero på att kvinnor faktiskt bemöts sämre inom vården, säger Margareta Pohjanen.

Siv Söderberg är professor i omvårdnad vid Luleå tekniska universitet, och hon har forskat på patientbemötande.

- Det går inte att ge några enkla svar på varför kvinnor upplever sig som sämre bemötta inom vården. Det är en mycket komplex fråga, säger Siv Söderberg.

Siv Söderberg tycker att det är bra att patienterna blir mer medvetna och börjar ställa krav på vården, men för att det ska bli någon förbättring tror hon att vårdpersonalens perspektiv måste tas med i beräkningen.

- De vill ju ge bästa möjliga vård, men det blir fel ibland på grund av olika faktorer i deras arbetssituation. Det är viktigt att också diskutera hur de upplever det, säger Siv Söderberg.

Det ökande antalet anmälningar kommer att behandlas när patientnämnden sammanträder för första gången i höst idag.

Samed Salman
samed.salman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".