Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Finansutskottet på besök

Publicerat onsdag 9 september 2009 kl 16.38
1 av 2
Stefan Attefall (KD).
2 av 2
Norrbottens landshövding Per-Ola Eriksson och finansutskottets ordförande Stefan Attefall (KD). Foto: Inger Marklund/SR Norrbotten.

Riksdagens finansutskott genomför ett besök i Norrbotten i två dagar. Frågor som står högt på dagordningen är Norrbotniabanan och den planerade gruvnäringen i Pajala. Finansutskottets ordförande Stefan Attefall (KD) säger att han tror på Norrbotniabanan, och att den behöver fler opinionsbildare som talar för den.

– Nu samlar regeringen in synpunkter i höst och tar beslut om Norbotninabanan i början på nästa år. Nu måste de som vill ha banan argumentera aktivt, påverka beslutsfattare och Banverket, säger Stefan Attefall.

– Jag tycker personligen att Norrbotniabanan har starka argument för sig. Banan är viktig för Norrbotten och för hela Sveriges näringsliv och den insikten tror jag inte alltid finns och där tror jag det finns ett viktigt informationsarbete att göra. Därför är det bra att finansutskottet kommer ut och ser sakernas tillstånd på plats.

Det planerade gruvområdet i Pajala intresserar finansutskottets medlemmar. Dit kommer de också på besök på torsdagen efter att ha sett Kengis bruk.

– Det blir mycket intressant att höra om gruvnäringen i Pajala, säger Stefan Attefall.

Där vill man också ha en ny järnvägssträcka mellan Kaunisvaara över till finska Kolari för att underlätta malmtransporterna.

– Stämmer de argument jag har hört hittills så kan den investeringen som det kan innebära, få en oerhört hög utdelning per insatt krona. Så det ska bli intressant att titta närmare på gruvplanerna, avslutar Stefan Attefall.

Det är landshövding Per-Ola Eriksson som har bjudit in finansutskottets politiker som besöker Luleå, Haparanda/Tornio och Pajala.

De får träffa länsstyrelsens personal, representanter för banker och kommuner, Norrbotniabanans ordförande Lorentz Andersson och representanter för gruvföretaget Northland Resources bland andra. Kengis bruk och Polarica AB får också besök av gruppen.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".