Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Regeringen är ansvarig”

Publicerat fredag 11 september 2009 kl 07.01
Sven-Erik Österberg (S).

Riksdagsledamoten och socialdemokraten Sven-Erik Österberg ställde igår regeringen till svars för bärplockarnas dåliga arbetssituation. I en fråga till arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin (M) krävde han besked på hur situationen ska undvikas i framtiden.

Det har varit många turer när det gäller ansvaret för den situation som bärplockarna befinner sig i. Igår krävde socialdemokraten Sven-Erik Österberg besked från regeringen.

– Man kan ju aldrig komma ifrån att en regering, i ett land där man faktiskt har regeringsmakten, också är ansvarig för vad som händer, säger Österberg till Norrbottensnytt.

I måndags beslutade LO att tillsätta en grupp av fackförbund som ska arbeta med frågan om att införa kollektivavtal samt en garanterad inkomst på minst 13 000 kronor i månaden för bärplockarna. Kommunal har tills vidare utsetts att ansvara för bärplockarna och senast i februari ska LO besluta om vem som ska teckna avtal.

Håkan Pettersson, andre vice ordförande på Kommunal, menar liksom Sven-Erik Österberg att det är regeringen som bär ansvaret.

Men under gårdagens debatt i riksdagen ville arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin inte kännas vid kritiken.

– Lagar och regler finns, de gäller samtliga på svensk arbetsmarknad alla de delar som utstationeringslagen pekar på, det gäller de thailändska bärplockarna såväl som svetsarna i Oxelösund. Det är inga problem. De ska följas de lagarna och reglerna. Men när det gäller lön så är det parternas ansvar att göra det.

Men Sven-Erik Österberg riksdagsledamot och socialdemokrat håller inte riktigt med.

– Om man ska kräva kollektivavtal för att reglera lön som arbetsmarknadsministern säger, ja, är det någon som är intresserad av att teckna kollektivavtal?

– Kommer bäruppköparna att vara intresserade, nej absolut inte, de anser sig inte som motpart. Och har man lyssnat på de så har de inget ansvar överhuvudtaget. Det thailändska bemanningsföretaget ska de skriva på kollektivavtal och om de vägrar är det de man ska sätta i blockad och använda stridsåtgärder?

– Är det under rimliga förutsättningar som arbetsmarknadsministern lämpar över hela ansvaret till de fackliga organisationerna och säger att svenska modellen ska fungera, undrade Sven-Erik Österberg.

Ellika Nilsson, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".