Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Namnlistor för Malmberget

Publicerat lördag 12 september 2009 kl 09.49
1 av 2
Gruvbrytningen har delat Malmberget. Foto: Maritha Mossberg/SR Norrbotten.
2 av 2
Anders Tranberg och Åsa Waara . Foto: Maritha Mossberg SR/Norrbotten

Det pågår en namninsamling som kräver en helhetslösning för Malmberget och LKAB-gruvans påverkan på samhället. Hittills har 800 personer skrivit på namnlistorna.

Åsa Waara bor granne med stängslet till gruvindustriområdet i Malmberget och är en av initiativtagarna till namninsamlingen.

- En helhetslösning är att man ser över hela Malmberget. Att man inte plockar bit för bit, att de löser in hus eller köper in hus och det mörkläggs, säger hon.

Åsa Waara köpte sitt hus för sex år sedan, väl medveten om närheten till stängslet och gruvans område. Men hon var inte beredd på att grannhusen skulle lösas in och att ljuset skulle slockna i de inlösta fastigheterna.

- Vi vill att man ska ta fram en helhetslösning på en gång och inte under 30 år utan man måste se över hela situationen. Men i dagsläget pratas det om att ta fram någon vision och vision känns alldeles för långt borta, utan det måste konkret tas fram lösningar på hur man ska flytta hela Malmberget, betonar Åsa Waara.

Namninsamlingen för en helhetslösning pågår både på nätet och på papperslistor i samhället. Listorna har legat ute i en vecka och 800 personer har skrivit på. Anders Tranberg från Malmberget pekar på att samhället förfaller.

- Miljön har blivit så mycket sämre i Malmberget med skalv och sättningar och sådant där. Malmbergsborna är… många är jätterädda, de mår jättedåligt. Det är ingen som har tagit hand om det här och sett till den lilla människan, tycker Anders Tranberg.

Åsa Waara är angelägen om att framhålla att de tycker att gruvbrytningen är viktig och måste få fortsätta.

- Gruvan måste finnas, växa och utvecklas. Men, vi i Malmberget måste få en lösning på situationen för vi vill inte ha våra hem förstörda med skalv och sättningar, säger Åsa Waara.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".