Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Adoptionerna har minskat

Publicerat måndag 14 september 2009 kl 07.45
Maria Edin på adoptionscentrum i Norrbotten tror att de långa väntetiderna kan ha vissa föredelar för barnen.

Antalet barn som adopteras har de senaste fem åren minskat med drygt 40 procent i Norrbotten. Samtidigt är intresset stort för att få bli adoptivförälder vilket medför långa väntetider.

Under de senaste fem åren så har antalet adoptioner av utomnordiska barn upp till tio års ålder till Sverige minskat med drygt trettio procent. Och i Norrbotten har det alltså minskat ännu mer, med drygt fyrtio procent. Från 31 adopterade 2004 ner till 18 adopterade 2008.

På adoptionscentrum, som är en av Sveriges adoptionsförmedlingar, är det något som man tydligt märker av.

– Vi har familjer som får vänta längre och längre och det är tråkigt för många som måste vänta eftersom en del inte hinner. Man ringer till oss och vill prata av sig för det är en jobbig situation, säger Maria Edin på adoptionscentrum i Norrbotten.

Till minskningen finns en rad olika förklaringar, till exempel har det stora ursprungslandet Kina skärpt kraven på adoptivföräldrarna. Enligt Inga Näslund, som är adoptionssekreterare på adoptionscentrum, så har även konkurrensen från andra mottagarländer ökat.

– Det finns många fler blivande adoptivföräldrar är adoptivbarn och därför tar det längre tid att adoptera. Därför är det färre barn som kommit till Sverige, säger Inga Näslund.

Men de långa väntetiderna innebär också fördelar.

– De barn som tidigare inte fått någon familj, barn med exempelvis funktionshinder, har idag lättare att få en familj, säger Maria Edin.

Och att fler kan tänka sig att adoptera barn med särskilda behov är något som även Inga Näslund har märkt av.

– Jag tror att det är för att man hinner tänka efter. Jag vill inte tro att man gör vad som helst för att det ska gå fortare, även om det kanske sker i enstaka fall. Framför allt tror jag att man hinner tänka efter om varför man adopterar, att man gör det för barnets skull och att det kanske inte är så läskigt med ett barn som behöver en operation, säger Inga Näslund.

Ellika Nilsson, SR Norrbotten
ellika.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".