Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Det är ett misslyckande”

Publicerat fredag 9 oktober 2009 kl 06.54
Hans Weber vid Rymdcampus i Kiruna. Foto: Magdalena Martinsson

Nu under hösten pluggar 45 studenter på rymd- och miljöutbildningar i Kiruna. Det är bara en tiondel av de 450 studenter som universiteten i Umeå och Luleå, enligt ett regeringsuppdrag, skulle locka till Kiruna.

– Det får man väl se som ett misslyckande, säger Staffan Uvell, rektorsråd vid Umeå universitet som ansvarar för miljöutbildningar.

Som plåster på såret när försvaret lade ner i Kiruna gav regeringen universiteten i uppdrag att fixa 450 studenter inom rymd och miljö.

Varför blev det inte så?

– Ja, det är en 10 000-kronorsfråga. Det är inte så att vi inte försökt. Problemet med de 450 studenterna är att om vi kunde fylla alla de kurser som vi erbjuder skulle vi komma rejält högt. Vi har faktiskt bara 30 helårsstudenter inom miljö. Vi skulle utan problem kunna ta emot det femdubbla, säger Staffan Uvell.

Till våren kommer fler rymdstudenter, och det ger totalt 100 helårsstudenter. Fortfarande långt ifrån 450.

Kommunalrådet Lars Törnman, kirunapartiet tycker att läget är allvarligt.

– Jag tror inte att vi har haft så här lite studenter någonsin i Kiruna. Vi har inte lyckats nyttja de möjligheter som rymden ändå ska kunna ge, säger han.

Hans Weber, ansvarig för Luleå tekniska universitets rymdutbildning, anser att det är Kirunas dåliga rykte som studentstad och bostadsproblem som ställer till det för utbildningen.

– Det är väldigt svårt att säga att vi ska driva en utbildning, men studenterna säger att vi vill inte bo i Kiruna. Det är klart att om kommunen är intresserad av att det ska finnas något som heter "studentstad Kiruna" måste man fundera över vad är innehållet - vad man ska fylla det där med, säger Hans Weber.

Har ni gett upp detta med att nå upp till 450 studenter?

– Nja, gett upp är för mycket att säga. Men det ligger inte överst på prioritetsordningen. Första prioritet är att få vårt civilingenjörsprogram att fungera bra, säger Hans Weber.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".