Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Poliser på skolbänken

Publicerat tisdag 13 oktober 2009 kl 16.52
Veronica Utterström, Emil Kågström och Maria Högbom poliser i Norrbotten. Foto: Maritha Mossberg/SR Norrbotten.

Brottet våld i nära relation, när människor blir misshandlade av släktingar eller familjemedlemmar, har en lägre uppklarningsprocent i Norrbotten än övriga landet.

Nu pågår en kampanj hos allmänheten och hos polisen att bättre bekämpa den typen av brott. Poliser i hela landet utbildas i brottssituationen våld i nära relation för att bli bättre.

– För vår del i Norrbotten så gäller det att bli ännu bättre så att den här typen av ärenden leder till åtal, säger Veronica Utterström, polisen i Kalix som är en av utbildarna.

Det är framför allt åtgärderna på plats som ska prioriteras. Förmå vittnen att berätta, få den misshandlade personen att delta i utredningen och dokumentera skadorna. Skillnaden i uppklarningsprocenten är stor i landet.

– När vi gick utbildningen till handledare i våras fick vi höra att vår uppklarningsprocent var runt 20 procent. Nu hörde jag att den stigit, så den ligger runt 30 procent. Det vi vet är att i vissa delar av landet så ligger man på en uppklarningsprocent på 60 procent, förklarar hon.

Mörkertalet är stort många anmäler inte en nära anhörig.

– Det är säkert skam och skuld. Man skäms helt enkelt att utlämna sitt privata liv, säger hon.

Ärendena ska få ta tid.

– Framför allt att var och en polisman ska fundera på; hur ser jag på brottet, våld i nära relation, är det att anse som grovt, säger hon.

Veronica Utterström tror att det finns en annan syn på brottet i Norrbotten med anledning av det låga antalet brott som klaras upp.

– På vissa orter kanske det är så. Jag tror att det kan vara så men jag kan inte med säkerhet säga att det är så, menar hon.

För polisassistent Maria Högbom är ödmjukhet viktigt.

– Den här utbildningen är ett led i att verkligen få fräscha upp minnet vad det är man ska tänka på. Fortsätta att vara ödmjuk, lyssna på människor och ta till sig berättelser, säger hon.

Män som blir misshandlade av kvinnor tycker det är ännu jobbigare att anmäla brottet, säger polisassistent Emil Kågström.

– De skäms ju och det är väldigt liknande scenario fast det är mycket jobbigare för männen många gånger att berätta vad som har hänt, anser han.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".