Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Protester mot utbyggnad av skjutfält

Publicerat tisdag 13 oktober 2009 kl 17.17

Försvarsmakten vill utöka Bodens södra skjutfält och skjuta med tyngre vapen. I kväll har byinvånare, från ett 30-tal byar som berörs, möte i Klöverträsk för att protestera. De är främst oroade för de bullernivåer som kan komma och att det blir byggstopp. Ärendet ligger nu hos länsstyrelsen för tillståndsbedömning enligt miljöbalken.

Det är drygt 30 byar i Fyrkantenområdet som blir berörda om skjutfältet utökas geografiskt och man börjar skjuta med grövre kaliber. Bland annat vill Försvarsmakten inrätta så kallade artilleriöar. Det är platser där man står utanför fältet och skjuter mot det.

Till det möte som hålls i Klöverträsk är kommunalråd från Fyrkantenkommunerna Piteå, Älvsbyn, Luleå och Boden inbjudna för att möta de som bor där. Ragnvy Johansson från Klöverträsk är ordförande i Luleå byaforum.

– Vi befarar att vår bygd utarmas, om vi får för höga bullernivåer som gör att vi inte får bygglov, ja då kanske inte bonden här kan bygga ut ladugården, eller kanske kan vi inte bygga en fritidsgård.

– Det bullrar nog mycket i dag och vibrerar, vissa byar har det så att det skakar porslin i hyllorna.

Hon betonar att opinionen i byarna kring skjutfältet inte är emot att försvaret utvecklas.

– Men det här är ett tätbebyggt lantbruksområde. Vi säger inte att försvaret inte ska finnas. Däremot säger vi att Försvaret skulle kunna samverka med Vidselsbasen. Lägg de utökade aktiviteterna där. Vidsel är ju glesbygd.

Blir det nödvändigt så diskuterar de byar som nu är berörda, att kalla in advokat för att kunna stoppa utvidgningen av Bodens södra skjutfält.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".