Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Satsning på samiska kvinnor

Publicerat fredag 15 januari 2010 kl 10.55

Sametinget får regeringens uppdrag att fortsätta satsningen på samiska kvinnor också under 2010.

I februari 2008 fick Sametinget i uppdrag av regeringen att genomföra en särskild satsning för att stärka samiska kvinnors delaktighet i samhällslivet och deras ställning i det politiska beslutsfattandet samt främja samiska kvinnors deltagande i politiska processer.

Sametinget slutredovisade uppdraget i september 2009 och konstaterade då att partierna fått en annan syn på hur man ska arbeta med jämställdhet och att regeringens jämställdhetsuppdrag bidragit till positiva resultat. Många av de konkreta åtgärder som finns i Sametingets jämställdhetsprogram har vidtagits, medan andra inte har kunnat genomföras på grund av resursbrist.

Målet om jämn könsfördelning i Sametinget uppnåddes genom valet i maj 2009, men regeringen bedömer att det finns anledning att fortsätta det påbörjade arbetet för att öka jämställdheten bland samer.

Inom ramen för detta arbete ska Sametinget även påbörja erfarenhets- och kunskapsurbyte med samiska företrädare i Finland, Norge och Ryssland rörande jämställdhet, mäns våld mot kvinnor, sexuella trakasserier och missbruk. Satsningen omfattar år 2010 och ska redovisas i mars 2011.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".