Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fri konkurrens - dyrare sophämtning

Publicerat måndag 18 januari 2010 kl 06.51

Kommunernas monopol på sophämtning kan vara på väg att börja luckras upp. Men förslaget kan föra med sig dyrare taxor för småföretagare och glesbygdsföretagare. Dessutom kan miljöpåverkan bli större.

Från och med i höst kan det bli fritt fram för den som vill att ta över ansvaret för sophämtningen av hushållsliknande avfall ute på restauranger, vårdhem och andra företag.

De svenska kommunernas monopol på sophämtning kan nämnligen vara på väg att börja luckras upp - men förslaget kan föra med sig dyrare taxor för småföretagare och glesbygdsföretagare, säger Lisbeth Almqvist, avfallschef inom Luleå kommun.

– Ja, man kan tänka sig att de företag som vill gå in och hämta hushållsliknande verksamhetssavfall de vill ju naturligtvis göra det i tätorten där det är nära. Och då blir det ju dyrare för företagen på glesbygden för där har man ju långa transporter, säger hon.

På de platser där sophämtningen från skolor, restauranger och andra företag kostar mycket att genomföra där skulle kommunerna stå kvar som ansvarig - vilket skulle betyda höjda avgifter - men i tätorterna där det är tätt mellan husen och det finns mycket matavfall o annat hushållsliknande avfall från företag att hämta - ja där skulle den fria konkurrensen kunna betyda flera aktörer - och kanske lägre taxor.

Flera remissinsatser är också kritiska av miljöskäl - Naturvårdsverket exempelvis pekar på att tranporterna skulle öka om kommunerna blev av med samordningen för det hushållsliknande avfallet.

Peter Vänster, miljöexpert på Sveriges Kommuner och Landsting, resonerar på ett liknande sätt.

– Det kanske blir en fyra, fem stycken olika bilar som kommer och hämtar samma typ av avfall i samma fastigheter. Och det är ju inte så där jättebra utifrån ett klimatperspektiv och ett trängselperspektiv och annat.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
anna.torgnysdotter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".