Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Minoriteter har sämre hälsa

Publicerat måndag 18 januari 2010 kl 11.08
Samer är en av de nationella minoriteter vars hälsa Folkhälsointitutet kartlagt.

Större delen av landets nationella minoriteter har sämre hälsa än befolkningen i helhet. Det visar en kartläggning som Folkhälsoinstitutet gjort på uppdrag av regeringen.

En första redovisning gör bland annat gällande att romernas livssituation kännetecknas av hög arbetslöshet, känslor av utanförskap, maktlöshet och diskriminering, vilket påverkar hälsan negativt.

För samer skiljer sig hälsan åt mellan renskötare och icke renskötare. Till exempel löper renskötande samer högre risk för dödsolyckor och självmord, enligt kartläggningen.

Sverigefinnar och tornedalingar har sämre fysisk hälsa än befolkningen i stort. Bland manliga sverigefinnar är andelen med nedsatt psykiskt välbefinnande relativt sett högre.

Tornedalingar uppges vara mindre fysiskt aktiva och mer ekonomiskt utsatta.

Judar däremot uppges ha bättre fysisk och psykisk hälsa jämfört med befolkningen som helhet och är mindre ekonomiskt utsatta.

Folkhälsoinstitutet ska nu tillsammans med organisationerna för de nationella minoriteterna ta fram förslag till förebyggande hälsoarbete.

Enligt Folkhälsoinstitutet beräknas drygt en halv miljon människor i Sverige identifiera sig som tillhörande en nationell minoritet.

Den absolut största gruppen är sverigefinnar, som omfattar omkring 450 000 personer.

Övriga grupper är romer (50 000), tornedalingar (50 000), judar (25 000) samt samer (20 000).

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".