Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Starkt stöd för musikskolan

Publicerat tisdag 19 januari 2010 kl 16.45
1 av 4
Lars-Ingvar Wendt från föreningen Musikskolans vänner överlämnar namnlistorna till kommunalrådet Bill Nilsson (S). Foto: André Pettersson/SR Norrbotten.
2 av 4
Musikläraren Malin Jakobsson och eleven Ida-Johanna Köpman.
3 av 4
Matilda Wiklund (C).
4 av 4
Elina Berglund, Karin Nordberg och Josefin Sundström, klass 7B på Älvåkraskolan.

Protesterna fortsätter mot beslutet att lägga ner kommunala musikskolan i Älvsbyn. I dag lämnades listor med 1600 namn över till socialdemokratiska kommunalrådet Bill Nilsson. Dessa kräver en folkomröstning om musikskolan.

Beslutet att lägga ner musikskolan i Älvsbyn togs av kommunfullmäktige förra året. Med det beräknas kommunen spara cirka 1,5 miljon kronor.

Men kritiken och protesterna har varit starka och Lars-Ingvar Wendt från föreningen Musikskolans vänner, som samlat in 1600 namn för en folkomröstning i frågan, menar att stödet är stort.

– Det är 23-24 procent av de röstberättigade i kommunen som skrivit på. Och då har vi bara bedrivit insamlingen i totalt 24 timmar ute "på byn". Det har varit väldigt enkelt och folk har stått i kö till vårt bord.

Föreningen menar att en nedläggning av musikskolan får konsekvenser för hela musiklivet i kommunen och att det är svårt att bedriva undervisningen på annat sätt, exempelvis i en planerad kulturskola där flera intressenter skulle ingå med stöd från kommunen.

Musikskolans vänner ser hellre att de pengarna satsas i den nuvarande verksamheten och har lagt fram ett eget förslag på en mindre nedskärning.

– Vårt förslag innebär en besparing på 33 procent med indragning av lärartjänst. Det innebär att det kommer att kosta en miljon.

Den politiska oppositionen i kommunen är nu enig i frågan. En av dem som ändrat sig och stödjer föreningens förslag är centerpartiet och Matilda Wiklund.

– Vi har förstått av den diskussion som har pågått i samhället och i media att det inte görligt att starta en kulturskola. Därför drar vi tillbaka de pengarna och stödjer det här förslaget istället. Det är ett konstruktivt förslag, inte bara ett nej, säger hon.

Men bollen ligger hos det styrande partiet Socialdemokraterna, och trots namninsamlingen verkar kommunalrådet Bill Nilsson tveksam till att beslutet kan rivas upp.

– Naturligtvis är jag glad över det engagemang man lägger ner i frågan. Men det är klart att när man lägger fram ett sådant här papper så är det lätt att skriva på utan att så noggrant analysera bakgrunden till varför man gör en sådan här förändring. I vårt fall är det ju det svåra ekonomiska läget som gör att vi måste titta på olika besparingar.

På musikskolan, som formellt redan är nerlagd, fortsätter trots allt verksamheten fram till sommaren.

– Vi håller igång verksamheten så gott och positivt det går. Intresset är forsatt stort för att spela instrument. Det finns elever som står i kö för ett sista försök att komma in och spela, men vi har inte plats för alla, säger Malin Jakobsson som jobbat som musiklärare i 20 år.

Karin Nordberg går i klass 7B på Älvåkraskolan och har spelat saxofon sedan hon gick i fyran.

– Vi fick prova lite olika instrument och då valde jag saxofon. Det har varit roligt och jag går något som heter storband och vi har spelat på lite olika ställen, säger hon.

Kommer du att fortsätta spela?

– Ja, men det är ju ganska dyrt med instrument, så det är bra att man har kunnat hyra.

Tror du det kan lösa sig så att musikskolan blir kvar?

– Jag hoppas det, men jag är inte så säker på att det gör det.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".