Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Planer på ny region

Publicerat fredag 22 januari 2010 kl 08.53
Roger Kempainen, direktör på Kommunförbundet i Norrbotten, har fått uppdraget att se över en region Norrbotten.

Kommunförbundet i Norrbotten ska utreda och ta fram en plan för att bilda region Norrbotten. Bättre samordning är en av vinsterna, enligt Kommunförbundets direktör Roger Kempainen.

Arbetet med att bilda en storregion i norra Sverige har ju lagts på is. Kammarkollegiet utredde frågan under hösten på uppdrag av regeringen och i november sa man nej till det förslag som fanns om att bilda en större region i Norrland.

Kommunförbundet i länet har därför fått uppdraget att utreda och planera för en mindre region - region Norrbotten. En region finns redan i Västerbotten och där har man redan goda erfarenheter, enligt Roger Kempainen, direktör på Kommunförbundet.

- De hävdar att det här har fått större genomslag än de kunnat föreställa sig. Det handlar om helhetsperspektivet och det samlade ledarskapet över regionens utveckling och det blir ju den konsekvensen när man för samman det här under en hatt, säger Kempainen.

Enligt Kempainen handlar det om ett region Norrbotten skulle innebära större tydlighet och ett helhetsperspektiv.

I Norrbotten finns det många aktörer som verkar när det gäller regionens utveckling. Det handlar bland annat om länsstyrelsen med landshövdingen som har det statliga uppdraget, landstinget som har en hel del aktiviteter och resurser kopplat till regional utveckling och även kommunerna och Kommunförbundet jobbar med utvecklingsfrågor.

- Politiskt upplever man att det är lite splittrat, säger Kempainen som tycker en regionbildning är bra mot bakgrund av de erfarenheter som finns runt om i landet.

Den plan som nu ska tas fram av Kommunförbundet ska vara klar i mitten mars och en region Norrbotten skulle kunna bli verklighet 2012.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".