Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Beräkningar för flytt ifrågasätts

Publicerat fredag 29 januari 2010 kl 05.23
Kiruna stad sedd från Luossavaara. Foto Anneli Lindbäck, SR Norrbotten.

Enligt gruvbolaget LKAB skulle det kosta 400 miljoner att rädda ett urval av de kulturhistoriskt värdefulla byggnaderna som står i vägen för gruvbrytningen i Kiruna. Men nu ifrågasätts flyttkostnaderna av såväl statliga Boverket som Riksantivarieämbetet som uttrycker oro över att kulturarv riskerar att gå till spillo.

Hela Kiruna stad är klassad som riksintressant kulturmiljö. Och flera byggnader är byggnadsminnesförklarade, enligt kulturminneslagen.

Men gruvan äter sig närmare och närmare staden och gruvföretaget som själv äger många av de gamla husen, konstaterar i en förstudie som de själva gjort att det skulle blir väldigt dyrt med en flytt. 400 miljoner kronor för 11 byggnader.

En enda gammal arbetarbostad skulle till exempel kosta 12 miljoner kronor att flytta. Hjalmar Lundbohmsgården skulle, enligt beräkningarna, kosta 50 miljoner kronor.

Men i en rapport till regeringen ifrågasätter Boverket uträkningarna.

- Vi kan konstatera att det avviker väsentligt från andra exempel i landet, säger antikvarie Otto Ryding vid Boverket. Vi har plockat fram några enstaka exempel där man flyttat relativt stora hus där man legat på betydligt beskedligare kostnader.

Även Riksantikvarieämbetet har reagerat och kräver en oberoende granskning LKAB:s kalkyl.

- Det är klart som företag vill man väl man ska försöka vara ekonomisk och hantera de pengar man har på bästa möjliga sätt, det är ju deras intresse. Och det är klart då måste ju det allmänna stå upp mot det med sakliga argument och förklara och motivera varför det måste få kosta så här mycket, säger avdelningschef Birgitta Johansen.

- Det kanske går att göra billigare och det är väl något man måste titta på. Här måste man inte bara hoppa i galen tunna och säga det här är för dyrt och det går inte utan 400 miljoner är kanske en rimlig summa, säger Johansen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".