Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Finska klagomål på Älvsbyhus

Publicerat lördag 30 januari 2010 kl 10.34
En av Älvsbyhus 1½-plans villor. Foto: Älvsbyhus.

I Finland har Älvsbyhus fått problem med många klagomål mot företaget. Ett fall ska granskas av finska Konsumentverket och i veckan blev det klart att fyra finska husägare får ersättning av Älvsbyhus efter anmälningar till finska Konsumenttvistenämnden.

Älvsbyhus har på sistone uppmärksammats i finska media för dom många klagomål som riktats mot företaget. Ett fall ligger hos finska Konsumentverket som nu ska undersöka om det finns fog för att dra Älvsbyhus inför domstol för konstruktionsfel.

Konsumenttvistenämnden, en motsvarighet till Allmänna Reklamationsnämnden, har de senaste 10 åren haft 57 klagomål mot Älvsbyhus. I 31 fall har har nämnden stått på husägarnas sida. Femton av fallen blev tredskodom, dvs Älvsbyhus har inget gjort och fallen har dömts i husägarnas favör. Enligt Donald Johansson, VD för Älvsbyhus, berodde det på att en medarbetare i södra Finland som hemlighöll ärendena och aldrig svarade till nämnden. Företaget blev då tvunget att betala, trots att man ansåg sig orättvist anklagad i många fall.

-Det är klart en trädskodom måste vi ha respekt för, men om det är fullständigt galet känns det lite fel att följa det, säger Donald Johansson.

I höstas stötte Konsumenttvistenämnden på om några oklara fall, men fick inga svar, säger Päivi Korpiola på Konsumenttvistenämnden. Men nu i veckan, efter reportage i finska media, har Älvsbyhus i Kauhajoki frågat vilka fall som fortfarande var öppna. Nämnden fick därefter snabbt svar om tre husägare som ska få sin ersättning.

-Det har varit klart länge, men det var inte meddelat till Konsumenttvistenämnden bara, säger Niclas Björkgren på Älvsbyhus i finska Kauhajoki.

Varför inte det?

-Det vet jag inte, det var bara inte meddelat, jag trodde det var klappat och klart.

Enligt Björkgren har flera husägare varit svåra att ha att göra med, en av dem har till exempel stängt av elen i huset när Älvsbyhus varit där och försökt åtgärda felen. Den fjärde husägaren som nu också ersätts företräds av en advokat i Torneå.

Fallet hos Konsumentverket gäller en husägare som anser att det finns konstruktionsfel som gör att det kommer in fukt i husen. Man säger att brädfodringens höjd är felaktig i förhållande till grunden. Det ska också finnas flera liknande fall och husägaren har därför talat om att göra en grupptalan mot Älvsbyhus.

På finska Konsumentverket säger juristen Jari Suurla att verket nu ska anlita experter på byggkonstruktioner för att undersöka om det finns fog för att dra Älvsbyhus inför domstol.

Donald Johansson anser att det inte finns några fel i byggkonstruktionen.

-Vi har nästan 33 000 hus ute med den här konstruktionen. Det har sett ut på det här viset sen 1960 och det finns ingen anledning att vidta några åtgärder. För hade det varit några fel hade vi åtgärdat det för 40 år sen.

Vad är det som har hänt då?

-Att nån driver en kampanj av nån sort.

SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".