Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mansten petas från landstingslistan

Publicerat torsdag 4 februari 2010 kl 11.45
Överläkare Anders Mansten Foto: Niklas Jälén

Folkpartiets nomineringskommitté har beslutat föreslå att läkaren Anders Mansten inte längre ska få  kandidera för folkpartiet till landstingsfullmäktige vid höstens val och orsaken är hans återkommande privata tvist med landstingsledningen.

Bakgrunden är att läkaren Anders Mansten från Kalix sedan våren och försommaren förra året har återupptagit sin privata tvist med landstinget i Norrbotten med efterföljande polisanmälningar och tingsrättsärenden.

"Vid våra samtal med Anders Mansten har vi framfört ett enigt länsförbunds åsikt att han måste skilja på sin privata tvist och sin roll som förtroendevald för Folkpartiet, något som dessvärre inte har fungerat, vilket gör det omöjligt att föreslå honom på landstingslistan." Det uppger Thomas Olofsson, Länsförbundets ordförande och sammankallande i nomineringskommittén.

Förslaget går nu vidare till folkpartiets årsmöte i Älvsbyn den 27 mars för slutgiltigt avgörande.

Ulla Persson, ledamot av nomineringskommittén:

- Han har haft väldigt svårt att skilja på sina roller, utan han har sammanblandat sin egen privata tvist med sin uppgift i Folkpartiet och det är inte helt rätt att göra på det sättet.

Anders Mansten svarar:

- Detta är ganska väntat. Det började för en månad sedan med att Thomas Olofsson meddelade att ärendet Anders Mansten var avslutat från Folkpartiets sida. Jag har sedan dess försökt få en förklaring, men ännu inte fått något svar och därför räknade jag med att något sånt här skulle hända. Det jag nu närmast gör är att kräva av rent demokratiska skäl att Folkpartiet utesluter mig från partiet med skriftlig motivering, för medlemmar i Folkpartiet och andra norrbottningar har rätt att få veta varför partiet tar detta steg.

                                    Niklas Jälén, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".