Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Flytten inte så dyr som sagt

Publicerat fredag 5 februari 2010 kl 04.55
Göran Olovsson, LKABs verksamhetschef för stadsomvandlingen.

Bara en liten del av de 400 miljoner som LKAB har räknat med för att flytta några kulturhistoriskt värdefulla byggnader i Kiruna är själva flyttkostnaden. Det säger gruvbolaget nu efter att deras kalkyl har blivit ifrågasatt av statliga Boverket.

– Själva flyttkostnaden för oss, alltså bara att lyfta och flytta huset, ligger mellan tolv och 25 procent, säger Göran Olovsson som är LKABs verksamhetschef för stadsomvandlingen.

Det innebär att den stora delen runt 320 miljoner skulle gå till att röja vägar, fixa tomter, renovera och en hel del andra omkostnader.

Det budskap LKAB gått ut med är att det skulle bli ett dyrt kalas att flytta ett tio-tal av de kulturhistoriska byggnaderna som står i vägen för gruvan. Enligt den hemliga förstudien 400 miljoner. En prislapp som Boverket ifrågasatte.

Men nu hävdar alltså gruvbolaget att det i priset finns en mängd andra kostnader.

– Vi måste göra omdragningar av VVS och el enligt gällande normer, det är också en stor kostnad i helheten. Vi har också med bevakning under den tiden huset står tomt, det måste inhängnas och bevakas så att inte huset vandaliseras. Sen har vi också lagt in en kostnad för förbättringsåtgärder på fastigheterna, säger Göran Olovsson.

Varför har ni räknat in renoveringskostnad?

– Det ingår ju. Alltså huset ska ju användas och det ska finnas en funktion i det, säger han.

Men tomt och inkoppling av vatten och avlopp är väl kostnader som tillkommer även om ni bygger nytt?

– Ja, det är samma sak. Om vi ska bygga kommer de här kostnaderna också att vara med.

Varför är er förstudie hemlig?

– Det här materialet kommer att användas i ett komersiellt syfte sen eftersom vi kommer att gå ut med förfrågningar när flyttningen ska ske, säger Göran Olovsson.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".