Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

LKAB:s flyttkalkyl tio gånger dyrare

Publicerat fredag 5 februari 2010 kl 13.39
Hjalmar Lundbohmsgården är en av byggnaderna LKAB räknat på. Foto: Magdalena Martinsson

LKAB:s kalkyl på 400 miljoner för flytt av några kulturbyggnader i Kiruna har ifrågasatts av statliga Boverket och Riksantikvarieämbetet.  Nu får de medhåll av branschfolk som säger sig kunna flytta husen för en bråkdel av pengarna.

På uppdrag av kungliga Konsthögskolan har Töre husflyttningar kikat på och bedömt flyttkostnaden för några kulturhistoriska hus i Kiruna.

Exempel:

Bläckhorn: 800 000 (tolv miljoner enligt LKAB).

Hjalmar Lundbohmsgården: 4,7 miljoner (57 miljoner enligt LKAB)

– Jag kan inte förstå hur de fick så stora summor. De kanske har räknat med en nolla för mycket, säger Magnus Mårtensson på Töre husflyttningar.

Kan du ha missbedömt kostnaden för Hjalmar Lundbohmsgården med 50 miljoner?

– Nej. Men jag har inte räknat med om huset ska renoveras, om det ska dras gator och anläggas en park runtomkring, säger Magnus Mårtensson. 

LKAB uppger att större delen av deras flyttsumma på 400 miljoner inte är själva flyttkostnaden utan omkostnader som att köra saker på soptipp, bevakning, renovering, anlägga trädgård och elinstallationer. 

 

Hur kan det skilja så mycket mellan er och Töre husflyttningars pris?

– Vet inte varför det skiljer så mycket. Jag kan bara räkna med våra siffror och våra siffror säger att det är de här kostnaderna, säger LKAB:s stadsomvandlingschef Göran Olovsson.

 

Är det inte bra om det går att göra mycket billigare än vad ni räknat ut?

– Det här är ett område som vi inte är specialister på och vi välkomnar all expertis och all kunskap vi kan få för att hjälpa till att få ner kostnaderna och kunna klara utav det här, säger Göran Olovsson.

Stadshuset går inte att flytta, har både LKAB och kommunen sagt. Men det ska inte vara något problem, enligt Magnus Mårtensson. Iallafall inte om flytten går mot nordväst där huset ska få plats på transportvägen.

– Stadshuset är lätt att flytta. Det låter lite dumt att säga det. Men stadshuset står på pelare, det betyder att man får in balkarna direkt och så är det bara att låta trailern lyfta upp huset, domkraft behövs inte. Och så är det bara att rulla iväg, säger Magnus Mårtensson.

Husflyttningsfirman bedömer att det kostar 63 miljoner att flytta stadshuset. I priset ingår uppgrävning av huset, sätta balkar i parkeringsplanet, lyftning av huset, iordningsställande av väg för transporten, gjutning ny grund,  placering på den samt återställning av skador som åsamkats. Tömning av huset behövs inte, det går att använda förutom under en veckas tid när det är på "rull".

 Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".