Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Luften i Kiruna badhus är okej

Publicerat onsdag 10 februari 2010 kl 06.56
Det fanns misstankar om mögel i Kiruna badhus. Foto: Anneli Lindbäck

Efter misstankar om att det kunde finnas mögel och annat skadligt i badhuset i Kiruna har luftmätningar genomförts. Ett provsvar visar på alarmerande halter av sporer i omklädningsrummen. Men förklaringen kan vara en gammal banan. Det säger Kirunabostäders vd Tomas Eriksson som drar slutsatsen att luften i badhuset är okej.

– Min slutsats är att det finns inte någon fukt eller annat problem i fastigheten. Det är en gammal 50-åring som behöver renoveras. Men verksamheten kan fortsätta bedrivas utan att det är fara för människor som finns där. Man behöver inte oroa sig för sin hälsa när man är där och det är väldigt roligt att kunna säga, säger Tomas Eriksson.

Nyligen har även en hälsoundersökning gjorts av simhallspersonalen och den visar att de har mer problem än normalbefolkningen med luftrören, astma och eksem. Kiruna badhus är i stort behov av en rejäl renovering och det har funnits en oro för mögel och att luften är så dålig att det är skadligt att vara där.

Luftproverna visar på höga halter av sporer, som skulle kunna vara mögel, i omklädningsrummen.

– Det kan ju vara en kvarglömd banan det har reagerat på. Eller en blöt handduk som legat kvar i ett skåp, säger Tomas Eriksson.

Att det är människor och inte byggnaden som bär sporer tror Tomas Eriksson eftersom prover som togs på natten var normala.

– När vi hade städat och folk gått hem fick vi inga sporer. Och vi har mätt vid två tillfällen. Men för att vara på den säkra sidan kommer vi nu att göra om proverna ytterligare en gång, säger Tomas Eriksson.

Vid bassängerna uppmättes i december höga halter av gasen trikloramin som bildas när klor möter kiss och svett. Men att sänka pooltemperaturen lite och stänga av vattenrutschkanan vissa tider gjorde susen.

– Vi har mätt på nytt och nu har vi kommit en bra bit under de gränsvärden som finns. Och det var med små åtgärder vi fick till det väldigt bra, säger Tomas Eriksson.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".