Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Klamydiaprov via dator

Publicerat onsdag 10 februari 2010 kl 14.43

Hur ska framtidens sjukvård komma närmare patienterna? Vilka är deras behov och förväntningar? Frågorna diskuteras i två dagar på en stor konferens i Piteå, där 450 landstingspolitiker och tjänstemän från hela landet deltar.

Konferensen arrangeras av nätverket Hälsa och demokrati och ordförande för nätverket är socialdemokraten Anna-Lena Sörensson från landstinget Östergötland:

-Mycket som sker i sjukvården sker utifrån sjukvårdens behov och förutsättningar, men kan man möta patienterna tidigt och på patientens villkor så kan det skapa bättre förutsättningar för tillfrisknande, men också större hälsovinster för dem som är sjuka.

Det är flera landsting som tittar på hur Norrbottens modell att samarbeta mellan kommun och landsting i psykiatrivården. Den ökande frekvensen av så kallade livsstilssjukdomar, som stress, psykisk ohälsa och även diabetes diskuteras en hel del på konferensen.

Tonårsaborterna och klamydia ligger högt i Norrbotten. Och här kan landstinget i Norrbotten lära sig av andra, säger landstingsrådet och socialdemokraten Britt Westerlund.

-Man kan titta på möjligheter att få killar att uppsöka ungdomsmottagningar och ta prover för klamydia. Det har alltid varit ett problem och ett bekymmer, men det finns landsting som har löst så att man via dator har möjlighet att skicka in prover och det håller vi på att se om vi kan införa även i Norrbotten.

-I tider av krympande ekonomier och budgetunderskott som många landsting står inför är det ännu viktigare att se hur vi kan prioritera så att de med de största behoven kommer först i vården, säger Britt Westerlund om konferensen som samlat politiker och tjänstemän från hela landet.

Reporter Inger Marklund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".