Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Länsrätter byter namn

Publicerat måndag 15 februari 2010 kl 12.40

I dag byter Länsrätten i Norrbottens län namn till Förvaltningsrätten i Luleå. Samtidigt slås 23 länsrätter samman till 12 förvaltningsrätter i Sverige.

Länsrätten i Norrbottens län är en av tre som inte läggs samman med någon annan domstol. Den nya Förvaltningsrätten i Luleå får samma domkrets som den tidigare Länsrätten.

Domstolsverket ville först att Umeå skulle vara huvudort och att Länsrätten i Norrbotten skulle flyttas dit, men det förslaget föll.  Det här innebär att personalen vid den nya Förvaltningsrätten i Luleå blir kvar.

Det handlar om cirka 25 personer. Eftersom deras jobb var i riskzonen att flyttas till Umeå under utredningstiden, så uppvaktade både personal och norrbottenspolitiker justitieministern om att få vara kvar i Luleå och arbeta över hela Norrbotten som tidigare. Det gav effekt när regeringen slutligen beslutade sig.

Lagman Janåke Kvennberg har arbetat vid länsrätten i Norrbotten län och blir nu även chef i den nya Förvaltningsrätten i Luleå med hela Norrbotten som arbetsfält som tidigare:

- Vi i Norrbotten är en av tre före detta länsrätter som inte slås ihop med någon annan. Vi har ju ett stort län att arbeta i med många resor för enskilda och personal. Det var detta vi påtalade när vi argumenterade för att få vara kvar i nuvarande storlek, säger en nöjd Janåke Kvennberg.

Han tar exempel på de veckovis förekommande psykiatrimålen då domstolen har förhandling i Öjebyn eller Sunderbyn, Piteå eller Gällivare för bedömning.

- Det här är ju en organisationsförändring som görs för att få en effektivare, och kanske billigare verksamhet i hela Sverige. Man får större och därmed mindre sårbara enheter. I en större domstol som det blir nu med sammanslagningar, ökar förutsättningarna för personalen att specialisera sig.

Inte bara den nuvarande domkretsen blir lika stor som tidigare. Även de typer av mål som Förvaltningsrätten i Luleå ska ha från hela Norrbotten blir desamma. Det innebär många måltyper där enskilda är i tvist mot myndigheter. Skattemål , försäkringsmål, tvister om bistånd från socialmyndigheter, LVU-fall ( enligt lagen om vård av unga ) , eller tvångsvård inom psykiatrin med mera.

Inger Marklund, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".