Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Minus i kassan vändes till plus

Publicerat torsdag 11 mars 2010 kl 06.56
Luleås kommunalråd Karl Petersen (S) går in i 2010 med ett plus på 100 miljoner från 2009. Foto:Henrik Lindvall, SR Norrbotten

På måndag ska Luleå kommuns resultat för 2009 avhandlas av kommunstyrelsen. Det som under våren förra året såg ut att bli ett mångmiljonunderskott, förvandlades under hösten till överskott på runt 100 miljoner mot budget.

På kommunens ekonomiavdelning talar man om ett dramatiskt 2009. Det blev en häftig tvärbromsning i början av året på grund av lågkonjunkturen. Nämnderna, uppmanades att spara ordentligt och det har genomförts. Det är bara Hamnstyrelsen som redovisar ett stort underskott på 9,3 miljoner.

Totalt ligger Luleå kommuns årsomsättning på tre och en halv miljard.

De största utgifterna har som vanligt barn- och utbildningsnämnden med sina skolor. Skolornas budget var 1 miljard 450 miljoner kronor. Och socialutgifterna något lägre. Både skola och social verksamhet gick med fem till sex miljoner plus.

Det som hjälpt till i ekonomin är att arbetgivaravgifterna för kommunen sänktes, räntekostnaderna på lån blev lägre, värdet på aktieportföljen steg och lönekostnaderna blev lägre än beräknat.

Det som drog ner under året är minskade skatteintäkter på grund av minskad sysselsättning. Detta trots ett tillfälligt statligt skattetillskott till kommunerna.

Största investeringarna ligger som vanligt på VA-sidan, vatten- och avloppsanläggningar. Och ombyggnaden av Coop Arena. Men man har hållit igen en del mot planerade utgifter på byggen, på grund av överhettad byggmarknad under 2009.

Inger Marklund, Sveriges Radio Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".