Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Informationsprojekt på Kola kan ge länet jobb

Publicerat fredag 16 januari 2004 kl 11.33
Ett stort EU finansierat informationsprojekt om Kärnavfallet på Kolahalvön har just inletts enligt Svenska kärnkraftsinspektionens projektledning. Projektet kan ge jobb till svenska och kanske rentav norrbottniska företag så småningom.
Kurt Bergman,som är projektledare för två kärnavfallsprojekt på Kolahalvön och som arbetar hos SIP Swedish International Project nuclear safety inom den Svenska Kärnkraftsinspektionen, bekräftar att beslut tagits inom EU att finansiera ett informationsprojekt i Murmansk. - Man har nu beslutat i Bryssel att man ska genomföra ett informationsprojekt inom ramen för vilket man ska etablera ett informationscenter i Murmansk, säger han. Det är ett informationscenter som omfattar hela problematiken med kärnavfall på Kolahalvön. Avfall från atomubåtar Kurt Bergman är projektledare för två förstudier som så småningom ska leda till att man tar hand om militärt ryskt kärnavfall vid en av dom största atomubåtsbaserna på Kolahalvön. En av de förstudierna handlar om ett mindre informationsprojekt knutet till den aktuella ubåtsbasen men Kurt Bergman berättar att man nu också lyckats intressera EU kommissionen för ett större informationsprojekt som omfattar hela kärnavfallsfrågan i Murmansk län. EU satsar enligt Kurt Bergman ca 10 miljoner kronor under de närmaste två till tre åren på det här som har till syfte att göra allmänheten mer medveten om hur man hanterar frågor om radiaktivt avfall. Möjligheter för svensk industri SIP ska enligt Kurt Bergman hjälpa EU-kommissionen med att ta fram en beskrivning för det här projektet, som sen ska ligga till grund för den upphandling av t ex utbildning och utrustning som sen ska göras. - Där hoppas jag självfallet att svensk industri ska kunna vara framme och konkurrera om sådana projekt, säger Kurt Bergman, som tror att också norrbottniska företag kan ha en chans att vara med i det, bland annat på grund av närheten till området.
Leif Nyberg, SR Norrbotten
E-post
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".