Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Länet får konkurrera med övriga landet om nytt EU-stöd

Publicerat söndag 22 februari 2004 kl 09.47

EU-kommissionen vill att det framtida regionalpolitiska stödet förändras och det här kan få stora konsekvenser för Norrbotten eftersom förslaget innebär att dagens omfattande Mål 1-stöd till länet plockas bort.

Hur kommer det att bli med EU-bidragen till de svenska regionerna nu när EU utvidgas och nya länder behöver EU-stöd? För att pengarna ska räcka när fler ska dela på kakan, har EU-kommissionen lagt fram ett förslag till nytt regionalpolitiskt stöd.

I framtiden ska stödet bara delas in i två grupper; stöd till fattiga regioner och stöd till tillväxt och sysselsättning. För Sveriges del kommer inga regioner att kvala in under det förstnämna ”fattig”stödet, utan de delar av Sverige, främst norra Sverige, som idag har så kallade Mål-1 stöd kommer att föras över till stödet för tillväxt och sysselsättning. Det förklarar Ann-Kerstin Myléus, som jobbar med regionalpolitiska frågor på EU-kommissionen.

Förslaget ska nu godkännas av medlemsländerna i rådet och i EU-parlamentet innan det kan träda i kraft. Den slutgiltiga versionen beräknas bli antagen under första halvåret 2005.

Stora delar av norra Sverige som idag tillhör stödmål 1, kommer alltså att föras över till en annan stödgrupp. Till en stödgrupp som bara kommer att få en liten del , 18%, av EU:s totala stödbudget. Den absolut största delen av pengarna kommer att gå till stödet för fattiga regioner, dit inte någon del av Sverige tillhör.

Eftersom det blir upp till varje enskilt medlemsland att i framtiden fördela den pengapåse man får från EU för regionalt stöd, så är det svårt att idag säga vilka regioner i Sverige som kommer att förlora på ett förändrat system, säger Ann-Kerstin Myleus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".