Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrbotten

Bärföretag polisanmäls

Publicerat måndag 7 juni 2010 kl 14.15

Bärplockarföretagens verksamhet hör inte hemma i allemansrätten. Det menar Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, som nu förbereder en kampanj för att ändra lagen.

Redan den här säsongen ska flera enskilda markägare polisanmäla bärföretagen.

- De signaler jag fått säger att det kommer att bli en massa polisanmälningar till hösten, säger Nils-Olov Lindfors, regionordförande för LRF i Norrbotten

Allemansrätten ger privatpersoner möjlighet att vistas i naturen och plocka bär och svamp, också på annans mark.

Och det finns inget förbud mot att det här sker i kommersiellt syfte så länge det inte orsakar skada eller besvär.

Men enligt LRF orsakar bärplockarbranschen skada och besvär.

- Många markägare anser att det uppkommer skada. Man skräpar ner i skog och mark och för två år sedan blev det nästan handgemäng när bärplockare förhindrade att markägarna kunde bedriva jakt på sina marker, säger Nils-Olov Lindfors.

Enligt LRF handlar det inte längre om att en privatperson gör sig en hacka på att plocka bär.

Bärföretagen har numera ett visst arbetsgivaransvar och det är med andra ord företag som skickar ut anställda för att generera vinst.

LRF vill se att bärföretagen tecknar avtal med markägarna och man vill också se en ändring i allemansrätten så att den inte innefattar bärplockning i kommersiellt syfte.

- Antingen måste man göra tydliga tillämpningsföreskrifter av allemansrätten, alternativt att det kommer upp i domstol, säger Nils-Olov Lindfors, regionordförande för LRF Norrbotten.

Men Skogbärbranschens intresseorganisation tar LRF:s nya hårda linje med ro.

- Jag hoppas vi kan ha en dialog innan de polisanmäler så att man ser om man kan lösa det här gemensamt istället, säger Ivan Harnesk på Skogsbärbranschens intresseorganisation.

Inte heller eventuella inskränkningar i Allemansrätten verkar oroa.

- Det får väl rättsystemet avgöra hur det ska vara, säger Ivan Harnesk.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".