Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmfälten

Utsläpp kan bli dyra för LKAB

Publicerat tisdag 8 juni 2010 kl 05.44
1 av 2
LKAB:s pelletsverk KK4 i Kiruna. Foto: Sveriges Radio
2 av 2
Anders Lundkvist, som jobbar med energi- och klimatfrågor vid LKAB

Ett nytt sätt att fördela utsläppsrätter inom EU kan kosta LKAB omkring en miljard mellan 2013-2020. En oskälig och orättvis kostnad, tycker gruvföretaget, som nu jobbar intensivt för att slippa den.

Systemet med utsläppsrätter infördes inom EU 2005 och syftet är att få ner koldioxidutsläppen från energiintensiva industrier och kraftverk. Det ska alltså vara kostsamt att vara klimatbov.

Till exempel får LKAB ett visst antal utsläppsrätter. Om de sen vill släppa ut mer koldioxid måste de köpa fler utsläppsrätter och det har LKAB också gjort de senaste åren, för mellan 10-30 miljoner kronor per år.

Men nu görs systemet om och LKAB kan tvingas köpa många, många fler utsläppsrätter.

EU ska sköta tilldelningen av utsläppsrätter för alla verksamheter i alla länder och de som är bäst i varje bransch kommer att gynnas. Det är här som LKAB, som har både gruvor och pelletsverk, hamnar i kläm.

– I det här faller går det alltså inte att jämföra LKAB:s anläggningar med andra eftersom vi är ensamma, och när man då gör tilldelningsprinciperna så slår de faktiskt ganska ofördelaktigt för LKAB, säger Anders Lundkvist.

Hur ofördelaktigt skulle de kunna slå?

– Ja, om man tittar på kostnaden som det skulle kunna innebära för den här handelsperioden 2013 till 2020, så kan det handla om upp till en miljard i extrakostnader för LKAB.

LKAB jobbar nu intensivt för att övertyga EU om att de jämförelsevis släpper ut lite koldioxid.

De har beställt en undersökning av Mefos som tittat på 100 av världens omkring 200 pelletsverk och i den undersökningen får LKAB toppbetyg.

– I den studien framgår det klart att LKAB:s anläggningar i Kiruna, Svappavaara och Malmberget är effektivast i världen och därför tycker vi att vi ska ha en full tilldelning för våra utsläpp, säger Anders Lundkvist.

Om nu EU lyssnar till de argument som ni för fram, kan det då till och med bli så att ni får fler utsläppsrätter?

– I princip skulle systemet tillåta det. Det är ju så det blir för vissa anläggningar i Europa, där det finns flera anläggningar. Där kommer vissa anläggningar att få en övertilldelning på grund av att de är effektivast. Men i vårt fall ser vi att vi i bästa fall kommer att få en tilldelning som motsvarar våra utsläpp, men vi är inte där ännu. Det kan mycket väl bli så att vi måste köpa utsläppsrätter, säger Anders Lundkvist.

Vid årsskiftet 2010/2011 ska EU ha fattat beslut om tilldelningen av utsläppsrätter för perioden 2013-2020.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".