Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kiruna

Risk att kulturarv förstörs

Publicerat onsdag 9 juni 2010 kl 08.15
Fredric Bedoire och Tina Wik.

Bevarandet av Kirunas kulturhistoriskt värdefulla byggnader är en fråga som har behandlats på ett skandalöst sätt. Den slutsatsen dras vid Kungliga konsthögskolan.

Arkitekturskolan vid Kungliga konsthögskolan har studerat Kirunaflytten och stans kulturarv under ett år, och igår invigdes en utställning av jobbet i Kiruna stadshus.

En slutsats är att frågan om bevarandet av Kirunas kulturhistoriskt värdefulla byggander, som till exempel arbetarbostäderna bläckhornen, har behandlats skandalöst. Det säger en av lärarna Fredric Bedoire som är professor i arkitekturhistoria:

– Det här är en miljö som är riksintressant och den har också internationellt värde och det krävs resurser för att skapa en ny stad som tar hänsyn till det gamla. LKAB har inte fått de resurser som de borde ha fått och det har blivit en fjuttig diskussion om att det skulle vara dyrt att flytta trähus.

Och han får medhåll av Tina Wik, professor i restaureringskonst:

– Det här med att flytta hus är ju ingen nyhet och Sverige är ju expert på att flytta hus. Så egentligen skulle det tyckas vara en självklarhet att flytta de här husen, säger Tina Wik.

Arkitekter, antikvarier och ingenjörer har under ett år gått kungliga konsthögskolans utbildning i restaurering med Kiruna som exempel.

Nu visas deras arbeten upp i stadshuset. De har studerat och analyserat allt från flyttriktning till hur det ska gå till att få med det kulturhistoriskt värdefulla in i det nya Kiruna.

Och nu måste någonting göras innan bygganderna går förlorade, säger Fredric Bedoire:

– Det är viktigast att både LKAB:s styrelse och näringsdepartementet tar tag i den här frågan och ser att det är ett ansvar för staten. Det går inte att säga att det ska klaras på kommunal nivå.

– Det här är en global fråga där Sverige har väldiga intressen i det som helhet, säger Fredric Bedoire.

Utställningen i Kiruna stadshus kommer att pågå hela sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".