Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Näringsliv

Gruvforskare går längre ner på djupet

Publicerat måndag 14 juni 2010 kl 10.52
1 av 3
Skellefteälven rinner genom Skelleftefälten.
2 av 3
Pär Weihed
3 av 3
Boliden har kontor i Västerbotten, och samarbetar med LTU i flera forskningsprojekt.

Glöm handritade, tvådimensionella kartor som enda sätt att leta efter nya malmfyndigheter. Nya metoder är på gång.

De flesta malmerna som ligger nära markytan har redan hittats och nu försöker forskarna ta fram metoder för att peka ut malm på större djup.

Malmgeologiprofessorn Pär Weihed vid Luleå tekniska universitet berättar att ett sådant projekt han är inblandad i nu närmar sig det han tycker är den mest spännande fasen.

– Vi har varit inne i ett skede där vi har samlat in information tills nu. I år är sista fältsäsongen. Sedan ska vi bara sätta oss ner och börja brainstorma ihop med datorerna för att plocka fram de här modellerna, säger han.

Med hjälp av olika mätdata från skogarna i Skelleftefälten, där man till exempel skickar ner energi i form av ström i marken, ska tredimensionella modeller byggas ihop i datorn. Modellerna ska visa var det är mest troligt att malmen finns.

Modelleringen kallas fyrdimensionell eftersom den även tar hänsyn till hur bergarterna rört sig i marken under den fjärde dimensionen, tiden. Om cirka ett och ett halvt år kan det börja testas om modellerna är bra.

– Sedan hoppas jag att när vi väl är klara med modellerna så kan Boliden börja borra på något ställe och hitta nya malmer, säger Pär Weihed.

Han poängterar att för att eventuella nya malmfyndigheter långt ner i marken verkligen ska kunna utnyttjas för gruvdrift så krävs det vissa förutsättningar.

– Ligger de nära befintliga gruvor bygger man bara ut infrastrukturen. Ligger de långt ifrån befintliga gruvor och är på 1000 meters djup krävs det nog att det är lite bättre halter och hyfsat stora tonnage för att man ska våga satsa. Men vi tror att det finns sådana malmer här i Skelleftefältet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".