Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mordbranden i Kalix

20-åringen: "De skyddar varandra"

Uppdaterat torsdag 17 juni 2010 kl 12.47
Publicerat torsdag 17 juni 2010 kl 12.13
20-åringen, som misstänks för mordbranden i Kalix, på väg till rättegången i Haparanda tingsrätt. <br>Till höger advokaten Jens Arnhof. Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio.

Den 20-åring som pekats ut för att ha anlagt mordbranden i Kalix i mars, då en 58-årig man omkom, förnekade all inblandning när rättegången fortsatte vid Haparanda tingsrätt i dag.

Idag fortsatte förhandlingen mot de tre unga män som är misstänkta för att ha misshandlat en man i Kalix grovt och sedan satt eld på hans hus.

Den 20-åring som av sina medåtalade pekats ut för att ha varit den som slagit med köttyxan och den som tänt på mannens villa fick idag ge sin version.

Vid förhören med de två andra åtalade, 18-åringen och 19-åringen, pekade de ut 20-åringen som den som ska ha varit den som, dels stått för den grova misshandeln med köttyxan, men också ha varit den som tände på huset.

När 18-åringen förhördes på onsdagen gav han en berättelse om vad som skett, att han varit passiv och inte deltagit på något vis i misshandeln och att han sedan ska ha sett när 20-åringen tänt på i mannens villa.

Men den versionen var inte den han sa i de inledande förhören, då var han inte lika tydlig. Anledningen till det ska, enligt 18-åringen, ha varit de hot som kommit från 20-åringen om att han skulle dö om han inte höll sig till en påhittad historia.

När sedan 19-åringen förhörts klart så överensstämde hans berättelse till stor del med 18-åringens. Bland annat sa han att 18-åringen inte varit inblandad i misshandeln utan mest varit chockad och passiv.

19-åringen berättade också om att det var han som ville åka och misshandla mannen och att det var på hans initiativ. Han tog på sig att han slagit och sparkat mannen men inte att det var han som slog mannen med köttyxan. Det menade han att 20-åringen gjort.

19-åring sa att ha delvis hade ganska vaga bilder av vad som hänt under kvällen. Anledningen var att han hade druckit 12-13 starköl. Men vissa saker minns han tydligt; att han inte slagit med köttyxan och att han inte tänt på.

När så 20-åringen fick ge sin version så var den till stora delar olik den som tidigare kommit fram. Han berättade att han fått frågan av 19-åringen att följa med då de träffades på krogen, men att han bara skulle med som ett slags stöd och hjälp.

20-åringen berättade sedan att han satt kvar i bilden när de två andra gick in, efter en stunds väntan så gick han in i huset och fick se 19-åringen misshandla mannen som då var blodig. Sedan ska han ha gått ut igen och väntat på de två övriga.

Någon brand ska han inte ha sett eller anlagt och någon köttkniv har han heller inte sett.

På frågor om varför hans version är så olik de båda övrigas menar han att de är kompisar och vill skydda varandra.

Det alla tre dock är eniga kring är att den 58-årige mannen som misshandlades hela tiden vädjade att de skulle sluta.

När dagen är slut återstår det sedan för Haparanda tingsrätt att avgöra vems eller vilkas versioner som de väljer att tro på kring vad som hände i Kalix natten till den 28 mars.

Åklagaren menar att de alla tre har gjort rånet, misshandeln och mordbranden tillsammans och i samförstånd. Men det något som alla nekar till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".