Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Landstinget

Sjukvårdspartiet vann mot landstinget

Publicerat fredag 18 juni 2010 kl 16.25
Dan Ankarholm (NS).

Tjänstemännen tar besluten om indragning av antalet vårdplatser på sjukhusen. Det är politikerna som ska styra och besluta, hävdar sjukvårdspartiet som fått rätt i en dom.

Norrbottens sjukvårdsparti har vunnit ett mål i förvaltningsrätten. Tjänstemännen tar besluten om indragning av antalet vårdplatser på sjukhusen. Det är odemokratisk. Det är politikerna som ska styra och besluta, hävdar sjukvårdspartiet - och fick rätt.

Dan Ankarholm, som som sitter i landstingsfullmäktige för Norrbottens sjukvårdsparti (NS) är nöjd över domen från förvaltningsrätten:

– Det som sker i beslutsfattandet i landstinget strider mot kommunallagen, säger han. Man får inte lämna över vissa politiska beslut till tjänstemännen. Det är frågor om verksamhetens omfattning, kvalitè och inriktning. Det kan röra antalet vårdplatser som ska finnas på ett sjukhus eller indragning av distriktssköterskemottagningar.

– Sådana beslut ska ligga på politisk nivå. De ska inte fattas i slutna rum.

Förvaltningsrätten slår fast att kommunallagen har åsidosatts av landstingsfullmäktige, landstingsstyrelsen och landstingsdirektören.

Så här står det i domen:

Fullmäktige och styrelse
"Risken är påtaglig att tjänstemannen ifråga kommer att fatta sådana beslut om förändringar av verksamhetens omfattning och inriktning som det ankommer på landstingsstyrelsen, alternativt landstingsfullmäktige, att fatta. Genom det överklagade beslutet får landstingsstyrelsen därför anses ha överfört beslutanderätten till anställd."

Landstingsdirektören
"Förvaltningsrätten uppfattar det som att landstingsdirektören genom sitt beslut "Fördelning av arbetsbeslut" har fördelat arbetsbeslut till "närmaste chef" att inom ramen för budget och gällande planer besluta om förändringar av organisationen och dimensionering och att bestämmande av antalet vårdplatser ingår i dessa beslut."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".