Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrbotten

Män styr kommunala bolag

Publicerat måndag 21 juni 2010 kl 06.58
1 av 2
Doris Thornlund önskar större medvetenhet bland dom som väljer in personer i styrelserna.
2 av 2
Boden.

De kommunala bolagsstyrelserna i Norrbotten domineras av män.

I Norrbottens 14 kommuner dominerar männen i de kommunala bolagsstyrelserna. Bara två kommuner, Luleå och Piteå, har en någorlunda jämn fördelning mellan kvinnor och män i bolagsstyrelserna.

– Antagligen är de mer medvetna och moderna skulle jag vilja säga. Det här handlar om att vara medveten och följa med sin tid, kommenterar Doris Thornlund, enhetschef på Länsstyrelsen.

Jämställdheten i de kommunala bolagsstyrelserna har inte kommit långt. Kvinnorna lyser med sin frånvaro.

Norrbottensnytt har räknat antalet ordinarie ledamöter i samtliga kommunala bolagsstyrelser i Norrbotten. Vissa kommuner har dessutom moderbolag, så kallade holdingbolag, som även de ingår i undersökningen. I de fall kommunerna äger stiftelser har även de räknats med, skillnanden rent juridiskt på en stiftelse och bolag är inte stor. De hanterar frågor som rör kommunens fastigheter, energiförsörjning, näringslivutveckling och sophantering med mera. Frågor som berör samtliga invånare i kommunerna, men besluten fattas alltså av män.

Styrelserna tillsätts av de politiska partierna i kommunerna. Doris Thornlund på Länsstyrelsen i Norrbotten har bland annat ansvaret för jämställdhetsfrågor. Hon tycker att politikerna måste skärpa sig.

– De som sitter och väljer in, de som nominerar till styrelser, måste bli mer medvetna, säger hon.

Boden är ett exempel på hur det kan se ut med könsfördelningen i bolagsstyrelserna. Där leds de fyra kommunala bolagen samt moderbolaget av sammanlagt 25 män och tre kvinnor.

-– Jag tycker det är skrämmande att det är så få kvinnor, säger socialdemokraten Britt Mari Loggert Andrén i Boden. Hon är den enda kvinnan i kommunala fastighetsbolagets Bodenbos styrelse, de andra sex ledamöterna är samtliga män.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".