Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
norrbotten

Politiker vill ha ökad invandring

Publicerat måndag 21 juni 2010 kl 07.56
1 av 2
Lärobok för undervisning i svenska för invandrare. Foto: Pressens bild.
2 av 2

Åtta av tio riksdagskandidater vill se en ökad invandring till Norrbotten.

Det här framgår av en undersökning som Sveriges Radio har gjort om integrations- och invandringspolitiken.

I undersökningen har Sveriges Radio frågat samtliga riksdagsledamöter och de nya kandidater, som står på idag valbar plats till riksdagen, hur de ser på integrations- och invandringspolitiken.

Åtta av tolv valde att svara och de allra flesta är rörande överens om att ökad inflyttning av invandrare skulle vara bra för Norrbotten.

En av dem som framhåller behovet av ökad invandring för att kunna tillgodose företagen med arbetskraft i framtiden är Krister Hammarbergh, som är moderaternas första namn på riksdagslistan i Norrbotten.

– Jag tror att vi kommer att behöva se mer av ren arbetskraftsinvandring, säger han och ger de nya gruvorna vid Pajala som ett bra exempel.

Han får medhåll av den socialdemokratiska riksdagskandidaten Thomas Nilsson från Malmberget som pekar på industriernas behov att försörja sig med arbetskraft samtidigt som befolkningen minskar.

Frank Nilsson som är centerpartiets första namn vid årets riksdagsval pekar även på behovet av att tillföra kompetens till Norrbotten.

Av totalt tolv utskickade enkäter i Norrbotten svarade åtta av kandidterna. Från Socialdemokraterna Tomas Nilsson, Maria Stenberg, Kristina Zakrisson och Lars U Granberg. Från Centerpartiet Stefan Tornberg och Frank Nilsson, samt Siv Holma från Vänsterpartiet och Krister Hammarbergh från Moderaterna.

Hälften av dem anser också att kommunerna i länet bör ta emot fler flyktingar, bland dem Siv Holma (V) och Tomas Nilsson (S).

Frank Nilsson (C) kan däremot inte säga om vi ska ta emot fler eller färre flyktingar, men han säger att mottagandet måste spegla hur situationen ser ut i världen.

Krister Hammarbergh (M) anser däremot att kommunerna redan idag tar ett stort ansvar och att det är bäst med en oförändrad mottagning av flyktingar.

Han poängterar samtidigt att man måste skilja på ett rent flyktingmottagande eller asylmottagning och arbetskraftsinvandring, som vi knappt har haft i Norrbotten.

När det sedan gäller integrationspolitiken rent allmänt tycker en majoritet att man ska både kräva mer och hjälpa mer. En av dem som säger så är socialdemokraten Thomas Nilsson, även om han är något osäker på vad han menar.

– Jag tror det är ett samspel däremellan, både och, säger Thomas Nilsson.

På vilket sätt då?

– Ja, det vet jag inte så här rakt av vad de högre kraven skulle vara. Utan den riktiga förutsättningen är iallafall att man får den hjälp och det stöd, att man snabbt kommer ut i arbete, säger han.

Moderaternas Krister Hammarbergh tror däremot att om man både kräver för lite och hjälper till för lite så skapar det problem. Som exempel ger han den situation som man kan se i storstäderna i Sverige idag.

Frank Nilsson (C) pekar däremot på Norrbottens fördelar när det handlar om just integrationspolitiken.

– Jag tror att små kommuner, som ofta är fallet i vårt län, har större möjligheter att lyckas med integreringen, säger han.

Han anser också att vi måste vara mer tydliga med att alla som kommer till Sverige måste vara med jobba och bidra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".