Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
NORRBOTTEN

Mycket bakterier i färdigmat

Publicerat torsdag 7 oktober 2010 kl 15.52
Foto: henrik Montgomery/Scanpix

Baguetter och sallader som säljs i butik innehåller ofta för mycket bakterier. Det visar en kontroll som länsstyrelsen har genomfört tillsammans med tio Norrbottenskommuner.

109 prover har tagits på kalla ätfärdiga livsmedel som säljs i butiker i Norrbotten. Det handlar om bland annat förpackade smörgåsar, baguetter och sallader. Och proverna visar att nästan hälften av produkterna hade förhöjda värden av olika bakterier.

Till största delen handlar det om jästbakterier som är ofarliga i sig, men som tyder på dålig hygien.

I två fall har även små mängder av Listeriabakterier påträffats.

- Har man nedsatt imunsförsvar kan man bli sjuk av att äta sådan mat, säger Kristina Stenlund på Länstryrelsen, som ändå ger gott betyg till livsmedelshanteringen i Norrbotten.

- Ingen mat var direkt otjänlig och vi påträffade inga fall av salmonella, berättar Kristina Stenlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".