Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
KIRUNA

Nygammal gruva öppnas

Publicerat onsdag 13 oktober 2010 kl 05.11
1 av 2
Grant Brock och Klara Eriksson håller samråd om gruvplanerna i Kiruna.
2 av 2
Vindkraftverk på Viscaria. Foto: Anneli Lindbäck/SR Norrbotten

2013 kan den gamla koppargruvan Viscaria i Kiruna öppnas igen. Nu har det australiensiska Gruvföretget Avalon satt upp en hårt pressad tidsplan inför gruvstarten.

Just nu är det samråd i Kiruna där kartor och planer visas upp för allmänheten. Härnäst ska ansökan om miljötillstånd lämnas till miljödomstolen.

– Byggnadsarbetena kan starta 2012 och sen kan driften starta 2013, säger projektledaren Grant Brock.

Att bygga upp gruvverksamheten är en satsning på ungefär 1,5 miljard svenska kronor och mycket av pengarna går åt till att bygga ett anrikningsverk.

Under uppbyggnadsfasen kommer 300-400 personer behövas. När själva gruvdriften kommer igång beräknas den ge mellan 170 och 200 jobb.

En studie av de ekonomiska förutsättningarna som företaget offentliggör nu visar att gruvan har en livslängd på tio år.

– Det bygger på vad vi vet om malmbasen just nu. Men vi är ganska säkra på att det finns större resurser. Vi tror att det finns malm så det räcker för gruvdrift i uppåt 20 år, säger Grant Brock.

Till att börja med ska malmen brytas i dagbrott, men sen är tanken att gå under jord och bryta i den nu vattenfyllda gamla underjordsgruvan.

Koppar ska fraktas med tåg söderut, kanske till Rönnskärsverken utanför Skellefteå. Men i Viscaria finns också magnetit. Och den tänker Avalon sälja till LKAB:s pelletsverk ett par stenkast bort.

Ovanpå Viscariagruvan står sex vindkraftverk som är i vägen. Avalon diskuterar med ägarna om att få köpa verken så att de kan flytta på dem efter behov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".