Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kiruna

Guld, koppar och järnmalm sökes

Publicerat fredag 15 oktober 2010 kl 05.35
Gruvföretag söker koppar och malm på nya områden. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio

Gruvföretaget Avalon, som är på väg att öppna koppargruvan Viscaria i Kiruna, hoppas dessutom kunna starta fler gruvor i kommunen framöver.

Nu inleds en intensiv jakt på koppar och järnmalm i ett stort område norr om Kiruna.

Nyligen har Bergsstaten beviljat det lilla australienska företaget Avalon Minerals undersökningstillstånd på stora områden som sträcker sig upp till tio mil norrut och nordost från Kiruna.

– Vi ska göra ett omfattande undersökningsprogram för området norr om Kiruna. Den information vi har hittills visar att det finns potential att upptäcka fyndigheter, säger Grant Brock som jobbar för Avalon minerals.

Koppar och guld söks. Och järnmalm. Eftersom världen, och i synnerhet Kina, skriker efter järn hoppas företaget hitta en tillräckligt stor fyndighet för att det ska kunna leda till en ny gruva.

– Vi är väldigt intresserade av att komma in på järnmalmsmarknaden. Vi hoppas hitta en tillräcklingt stor järnmalmsfyndighet i det här området, säger Grant Brock.

Marken norr om Kiruna lockar eftersom information som myndigheten Sveriges geologiska undersökning sammanställt visar att marken är magnetisk som tyder på järnmalm och att området har en intressant geologi.

Undersökningarna beräknas starta i början av nästa år. Sen kommer det att borras i backen. Och flera entreprenörer kommer att anlitas för borrjobb.

– Vi hoppas på att hitta något intressant inom tidsramen två till fyra år, säger Grant Brock.

Fördelen är att området är relativt outforskat jämfört med andra delar av världen, säger Grant Brock. Även om vissa undersökningar gjorts här så är det nya tider nu. Nya marknader och högre metallpriser.

– Det är spännande med området runt Kiruna. Marknaden och ekomomin har förändrats i världen och vi tror på en spännande framtid för oss och området, säger Grant Brock.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".