Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)
Norrbotten

Extremt lågt vattenstånd

Publicerat fredag 15 oktober 2010 kl 13.35
1 av 3
Lågt vattenstånd i Luleås södra hamn. Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio.
2 av 3
Lågt vattenstånd i Luleås södra hamn. Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio.
3 av 3
Roger Rutström på Bottenvikens stuveri. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.

Just nu är det extremt lågt vatten vid kusten då det är nästan en meter under det normala. Vid hamnen i Luleå har det ställt till med problem för en kolbåt som är på väg in.

Men förutom det låga vattnet så kan också vinden ställa till det. När stora tynga fartyg ska till Luleå så möts de upp av ett mindre som tar med sig en del av lasten in till hamnen för att det ankommande fartyget ska bli lättare. Nu kan den proceduren störas också av att det kan bli för hårda vindar kombinerat med det låga vattenståndet:

– De har sagt att om det blåser mer än 12 sekundmeter kan man inte göra det säger Roger Ruthström från Bottenvikens stuveri i Luleå.

I vanliga fall brukar det bli två turer för stuveriets båtar för att få med sig tillräckligt med last så att fartygen är så lätta att de kan ta sig in i hamnen. Men nu med det extremt låga vattnet kan det innebära att det måste göras en extra tur vilket innebär en försening med ett dygn och en extrakostnad.

Men det är bara i Luleå det problem för yrkestrafiken. Hamnarna i Piteå och Karlsborg har inga fartyg på väg in eller ut men från båda håll rapporteras om extremt lågt vatten på nära en meter under medelvattenstånd.

Att det nu är så lågt vattenstånd hör inte till vanligheterna, men det har hänt förut enlig SMHI. Det lägsta som är mätt i Kalix är 120 centimeter under medelvattenstånd, en mätning gjord i januari 1998.

För stuveriarbetaren i Luleå , Roger Ruthström, är det extremt låga vattenståndet mycket ovanligt:

– Jag har aldrig under mina 36 år varit med om att det varit så lågt, säger han.

Enligt prognoserna från SMHI kommer vattenståndet att öka successivt under dagen, i morgon kväll ska vattenståndet längs Norrbottenskusten vara minus 40 under det normala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".