Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kiruna

"Bygg inte på malmen"

Publicerat måndag 25 oktober 2010 kl 15.20
"Det är ju konstigt att lägga stan här"
(1:45 min)
Skiss över nya Kiruna i öst.

Nu kommer nya uppgifter om vad LKAB tycker om placeringen av det framtida Kiruna.

Informatören för stadsomvandlingen, Anders Lindberg, säger att det riskerar att ta död på gruvan om stan flyttas österut som kommunen planerar.

Det var i samband med en intervju för Sveriges Radio International som LKAB:s informatör för stadsomvandlingen, Anders Lindberg, uttyckte sig så här tydligt om kommunens planer på att bygga nya Kiruna österut:

– När man jobbar på LKAB kan man tycka att det är väldigt konstigt att lägga staden här. Ett företag ska inte påverka politikerna. Men samtidigt, om det riskerar att döda gruvan och döda staden, så är det vår skyldighet att säga ifrån. Vi måste säga att det här blir konsekvensen om ni bygger här, säger Anders Lindberg.

Han ser risken att staden skulle hamna i vägen för gruvan igen om flytten österut blir verklighet.

– Vi ska ha råd att bryta malm och flytta en stad i 100 år. Det är därför vi säger bygg inte på malmen. För då har vi nybyggda fastigheter som kommer att bli mycket dyrare att flytta igen om ett antal år, säger Anders Lindberg.

Nere i djupet går malmen åt det håll stan planeras. Undersökningar av malmens utsträckning pågår. Att gruvan skulle behöva stängas för att man bygger på framtida malm är värsta-scenariot, säger LKAB:s vd Lars-Eric Aaro.

– Det är självkart vårt worst-case scenario, säger han.

Hur gör ni för att undvika det?

– Jag tror på den starka dialogen vi har med Kiruna kommun om att hela tiden informera varandra om framtiden. Jag är helt säker på att vi tillsammans kommer att hitta en väldigt bra lösning, säger Lars-Erik Aaro.

På Gruvföretagets hemsida lkabframtid.com står det att för att undvika att bygga på malmen finns bara en tänkbar etablering för staden: nordväst. Alltså platsen kommunen valt bort som framtida centrumkärna. LKAB står fortfarande fast vid att det skulle vara en bra plats för staden.

– Vi ser inga hinder där. Åt det hållet kommer vi inte att bryta någon malm och det finns stora ytor där som är möjliga att bebygga, säger Anders Lindberg.

– Jag tror att man kommer att hitta en bra lösning ändå, för att ingen vill att gruvan ska stänga, säger Anders Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".