Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Luleå

En av nackdelarna med samlokalisering

Uppdaterat onsdag 27 oktober 2010 kl 15.30
Publicerat onsdag 27 oktober 2010 kl 13.54
"Hoppas få återvända senare under dagen"
(0:53 min)
1 av 2
Erik Ranängen, vd Norrbottens Media.
2 av 2
Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.

Inte bara NSD berörs av bombhotet. Även samägda Norrbottens-Kuriren, tv-kanalen 24 Norrbotten, gratistidningen Extra och tryckeriet drabbas.

Hela Mediehuset i Luleå utrymdes på eftermiddagen på grund av bombhotet.

– Vi har många fördelar av att vara samlokaliserade, men det här är väl en av nackdelarna, säger ägaren Norrbottens Medias vd Erik Ranängen.

Han säger sig inte veta något om bakgrunden till hotet, men inser att det måste hanteras seriöst.

– Vi har lämnat över det vi fått till polisen så får de utreda det.

Samtliga redaktioner är nu utestängda från sin arbetsplats. Reportrarna på de berörda medieföretagen arbetar hemifrån eller på andra platser utanför huset under eftermiddagen men Ranängen hoppas att de snart får återvända.

– Just nu kommer vi inte åt vår utrustning, men vi hoppas få återvända senare under dagen och då kommer inte våra produkter påverkas i någon större utsträckning.

– Tidningarna kommer att komma ut som vanligt i morgon. Förhoppningsvis, tillägger vd:n.

Polisens bombgrupp väntas anlända till Luleå vid 17-tiden och först framåt klockan sju beräknas avspärrningarna kunna hävas, om inget hittats.

– Då blir det till att jobba, säger NSD:s chefredaktör Anders Ingvarsson som nu ska lägga upp planerna för hur tidningen ska kunna ges ut även i morgon.

– Men om vi inte får tillgång till våra lokaler blir det svårt.

Enligt hotet, som kom via tidningens tipsformulär på hemsidan, skulle en bomb detonera klockan 14.35, något som inte skedde. Bombhotet är riktat mot tidningen NSD, men utan avsändare eller motiv.

– Vi har inte dragit några slutsatser, säger Ingvarsson.

Straffpåföljd: Fängelse

Om det skulle visa sig vara frågan om olaga hot (även om gärningsmannen menar att hotet är ett skämt eller någonting liknande) är straffpåföljden för grovt brott lägst sex månader och högst fyra år.

För den händelse att det skulle visa sig vara frågan om ett verkligt hot som sätts i verket, handlar det om allmänfarlig ödeläggelse med straffskalan lägst två år och högst livstid.

Källa: Polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".